Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, explică ce trebuie să facem când o căpușă se agață de noi. Riscurile sunt mai mari de când acestea transmit boala Lyme.
Ce este de făcut când descoperim o căpușă pe noi?
De când transmit boala Lyme, căpușele au devenit dușmanii noștri, mai ales când vrem să petrecem timp în aer liber, la iarbă verde. Cum trebuie să procedăm corect în cazul în care luăm contact cu o căpușă?
Primul lucru care trebuie făcut este tamponarea corpului sau capului insectei cu vată îmbibată în spirt și să-l ținem preț de 5 minute.
„Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpuşa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument şi să o extragem.
Citeste si: Patru insecte care te pot ucide cu intepaturile lor! Mergi de urgenta la medic daca iti apar semne
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
De când a venit vara, a venit si căldura, deci numărul persoanelor care sunt mușcați de căpușe a crescut. Cel mai bine este să vă prezentați la medic în cazul în care vă aflați în situația aceasta, mai ales dacă o descoperiți târziu.
Boala Lyme, transmisă de căpușe
Boala Lyme este o infecție bacteriană transmisă de căpușe. Însă, nu toate căpușele transmit această boală, ci doar cele de tip Ixodes, purtătoarele bacteriei numită borrelia burgdorferi.
Borellia este bacteria care provoacă infecția Lyme. Mediul preferat al căpușelor este cel umbrit, pe sol, unde este umezeală. Adesea se agață de iarbă, copaci și de crengi. Pajiștile și grădinele pot fi, de asemenea, primitoare pentru căpușe, mai ales la marginile pădurilor.
Sursă foto: captură KanalD