Pericolul sezonului de vară! Medicul Virgil Musta ne dă sfaturi utile: cum trebuie să acționăm când vine vorba de căpușe?

Virgil Musta atrage atenția despre căpușe

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, explică ce trebuie să facem când o căpușă se agață de noi. Riscurile sunt mai mari de când acestea transmit boala Lyme.

Ce este de făcut când descoperim o căpușă pe noi? 

De când transmit boala Lyme, căpușele au devenit dușmanii noștri, mai ales când vrem să petrecem timp în aer liber, la iarbă verde. Cum trebuie să procedăm corect în cazul în care luăm contact cu o căpușă?

Primul lucru care trebuie făcut este tamponarea corpului sau capului insectei cu vată îmbibată în spirt și să-l ținem preț de 5 minute. După ce trec cele 5 minute, scoateți căpușa invers acelor de ceasornic. Atenție! Trebuie să aveți grijă să nu rămână pe corpul vostru capul căpușei. Este foarte important să scăpați de ea în primele 24 de ore de la fixare.

Dacă trece mai mult timp, riscurile ca insecta să transmităp boala Lyme sunt mult mai ridicate.

„Prima măsură de prevenire a bolii este să depistăm căpuşa în primele 24 de ore de la fixarea pe tegument şi să o extragem. Acest lucru este uşor de făcut dacă seara, după ce am fost la iarbă verde, facem duş şi căutăm o eventuală excrescenţă pe piele, trecând uşor cu mâna pe toata supraţaţa corpului, chiar şi prin păr. Dacă descoperim o căpuşă, atunci trebuie să o scoatem”, sfătuiește medicul infecționist.

Citeste si: Patru insecte care te pot ucide cu intepaturile lor! Mergi de urgenta la medic daca iti apar semne

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

De când a venit vara, a venit si căldura, deci numărul persoanelor care sunt mușcați de căpușe a crescut.

Cel mai bine este să vă prezentați la medic în cazul în care vă aflați în situația aceasta, mai ales dacă o descoperiți târziu.

Virgil Musta a vorbit despre căpușe [Sursa foto: Facebook]

Boala Lyme, transmisă de căpușe

Boala Lyme este o infecție bacteriană transmisă de căpușe. Însă, nu toate căpușele transmit această boală, ci doar cele de tip Ixodes, purtătoarele bacteriei numită borrelia burgdorferi.

Borellia este bacteria care provoacă infecția Lyme. Mediul preferat al căpușelor este cel umbrit, pe sol, unde este umezeală. Adesea se agață de iarbă, copaci și de crengi. Pajiștile și grădinele pot fi, de asemenea, primitoare pentru căpușe, mai ales la marginile pădurilor.

 Sursă foto: captură KanalD

 

 



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte