Angajatorii din România vor avea parte de o nouă regulă care va intra în vigoare în scurt timp. Cine o va respecta va scăpa de diverse taxe de către stat. Va începe din luna februarie 2023.
Angajatorii care vor plăti pentru angajații lor abonamente de sport pentru întreținere, prevenire sau terapie, într-o anumită limită anuală, nu vor mai trebui să plătească taxe salariale la stat, potrivit unui proiect de lege, care a fost promulgat pe 11 ianuarie 2023, de președintele României, Klaus Iohannis.
Citește și: Pensia românilor care au cotizat doar 10-15 ani. Legea este una clară
Persoanele vor primi 400 de euro
Angajatorii care le vor plăti abonamente de sport angajaților nu vor mai fi nevoiți să plătească impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru pensii (CAS), sănătate (CASS) și muncă (CAM).
Potrivit proiectului de lege, scutirea de taxe salariale se va aplica doar dacă cel care angajează va acorda beneficiul respectiv într-o limită anuală de 400 de euro de persoană.
„Mai exact, este vorba despre „Contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilităților sportive în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum și contravaloarea abonamentelor, oferite de același furnizor care acționează în nume propriu sau în calitate de intermediar, ce includ atât servicii medicale, cât și dreptul de a utiliza facilitățile sportive, în vederea practicării sportului și educației fizice cu scop de întreținere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajații proprii, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.”
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Cele trei coduri CAEN vizate sunt pentru activități ale bazelor sportive (9311), activități ale cluburilor sportive (9312) și activități ale centrelor de fitness (9313). Angajatorii care vor face acest lucru nu vor mai plăti taxe salariale către stat, nici impozit pe venit (care are o cotă de 10%), nici CAS (care are o cotă de 25%), nici CASS (care are o cotă
de 10%) și nici CAM (care are o cotă de 2,25%).Acest beneficiu va fi introdus la alineatul 4^1 al articolului 76 din Codul Fiscal, acolo unde sunt menționate unele venituri salariale pentru care nu se datorează impozit pe venit. Acest beneficiu va fi introdus la articolul 142, unde sunt menționate sumele neincluse în baza lunară de calcul a CAS, ceea ce înseamnă că, automat, sumele nu vor fi incluse nici în baza de calcul a CASS, nici în baza de calcul a CAM.
Citește și: Pensia românilor care au cotizat doar 10-15 ani. Legea este una clară
Cum se aplică această lege în cazul persoanelor fizice care obțin venituri independente
În cazul persoanelor fizice care obțin venituri independente (sistem real) va fi considerată cheltuială deductibilă limitat contravaloarea abonamentelor pentru sport, întreținere sau activități profilactice și terapeutice dacă abonamentele sunt plătite în scopul personal al contribuabilului, chiar dacă activitatea este desfășurată într-o forma de asociere sau individual, însă tot în limita echivalentului în lei a 400 de euro/an/persoană.
Citește și: Veste importantă despre recalcularea acestor pensii! Este anunțul momentului în România