Folosirea ecranelor si modul in care suntem in permanenta conectati la ele ne afecteaza vederea. Lumina albastra poate cauza oboseala, roseata si iritatii, simptome ce ne afecteaza activitatile de zi cu zi.
Ne petrecem peste 11 ore pe zi in fata ecranului.
Unul din trei adulti isi petrece cea mai mare parte a zilei, adica peste 11 ore, folosind dispozitivele digitale la serviciu, la masa, in timpul liber, in calatorii si chiar si atunci cand gateste.
O treime din timpul pe care il petrecem navigand pe Internet este doar in interes personal si impreuna cu orele pe care le petrecem lucrand in fata ecranului cat suntem la birou, putem spune ca aproape toata ziua ochii ne sunt atintiti in tot felul de dispozitive.
Pe langa asta mai avem si telefonul mobil la care ne uitam in medie de 100 de ori pe zi.
Ce este Sindromul Ochilor Obositi de Ecrane?
Sindromul ochilor obositi de ecrane este un disconfort pe care multi oameni il simt dupa ce petrec mai mult de doua ore in fata unui ecran digital. Lumina albastra specifica dispozitivelor electronice, impacteaza vederea si poate cauza nu doar probleme de vedere, ci si tulburari de somn.
“Acest tip de lumina emisa de LED-uri si monitoare este chiar mai puternica decat cea ultravioleta, pentru ca patrunde mai adanc in retina. Expunerea pentru un timp indelungat poate afecta serios vederea pe termen lung.” spune Dr. Oftalmolog Beatrice Voiculescu, de la optica medicala Videt.
Care sunt activitatile la care folosim ecranele digitale?
57% din generatia Millennials folosesc telefoanele in pat inainte de culcare si le folosesc ca si alarma care sa-i trezeasca dimineata.
Un studiu realizat de The Vision Council arata ca cea mai mare parte a timpului in care ne uitam la ecrane este in orele de serviciu, la birou (44%), dar folosim dispozitivele digitale pentru cititul recreational, mai ales pe dispozitive mobile (43%), in calatorii (32%), ca alarma (38%), si chiar si pentru a gati (26%).
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Între 50 si 90% din oamenii care lucreaza la PC sunt afectati de efectele luminii albastre.
Cum deviceurile mobile au devenit parte din viata noastra de zi cu zi, sindromul ochilor obositi a devenit o problema reala de care majoritatea persoanelor care lucreaza cu calculatoare se plang de aceasta problema.
Care sunt simptomele?
Sindromul ochilor obositi de ecrane pot duce la efecte pe termen scurt ca:
● stari de oboseala fizica;
● scaderea productivitatii;
● cresterea numarului de erori produs la munca;
● spasme oculare;
● roseata in jurul ochilor.
Pe termen lung, expunerea la ecranele luminoase a dispozitivelor poate duce la formarea cataractei sau a degenerescentei musculare legata de varsta.
Tu stii sa iti protejezi vederea de pericolul luminii albastre?
Cum suntem tot timpul inconjurati de ecrane digitale, este important sa stim cum sa amelioram impactul luminii albastre asupra ochilor nostri.
Dr. Beatrice Voiculescu ne invata cum sa ne protejam vederea de efectele privitului prea mult intr-un monitor pentru a ne asigura ca vederea nu va fi afectata pe termen lung.
Iata cateva modalitati usoare prin care poti reduce riscul de a genera sindromul ochilor obositi de ecrane pe care le propune doamna doctor:
1. Ia pauze regulate de la folosirea calculatorului si respecta regula 20–20–20: muta-ti privirea o data la 20 de minute, clipeste de 20 de ori si priveste un obiect indepartat timp de 20 de secunde.
2. Adopta pozitia corecta in fata monitorului. Acesta ar trebui sa fie la o lungime de un brat fata de ochi pentru a putea focaliza corect, iar ochii trebuie sa fie orientati in jos atunci cand privesc spre monitor.
3. Nu uita sa-ti faci un control oftalmologic periodi c, astfel incat sa monitorizezi sanatatea ochilor tai. Acesta se face o data pe an daca nu au probleme de vedere si o data la sase luni, daca suferi de afctiuni oculare.
Ecranele dispozitivelor mobile au devenit un lucru indispensabil in viata noastra, dar daca respectam indicatiile medicului specialist, putem diminua efectele nocive pe care lumina albastra le are asupra ochilor nostri.