Peste 200 de boli pot fi transmise prin alimente, iar unele foarte grave pot duce la deces, cele mai multe suferinte fiind cauzate de bacterii si virusuri, dar si de substante chimice folosite in procesul de preparare a alimentelor, a declarat marti reprezentantul OMS România, Victor Olsavszky.
"Bolile pot fi cauzate de bacterii, de virusuri, de germeni patogeni, dar si de substante chimice, care pot scapa in procesul tehnologic si contamineaza alimentele. De aici necesitatea de a controla strict procesul tehnologic in tot lantul alimentar", a spus Victor Olsavszky, cu ocazia Zile Mondiale a Sanatatii, care in acest an are ca tema siguranta alimentara, scrie MEDIAFAX.
Reprezentantul OMS România a precizat ca sunt si virusuri si bacterii bune, care sunt folosite la prepararea alimentelor.
"Daca ne intoarcem la patogeni, bacterii sau virusuri, pot fi cei de care avem nevoie, care sunt folositi la prepararea unor alimente, dar si o alta categorie, care nu au ce cauta in alimente. Salmonella se gaseste in principal in oua, adica oul este calea de transmitere. Exista reguli foarte stricte in ceea ce priveste trasabilitatea, adica stim exact de unde vine un ou, când ajunge pe raft. Exista programe clare de testare in ferme, astfel ca am reusit reducerea cu peste 50 la suta a salmonellozelor transmise prin oua", a mai spus Olsavszky.
Simptomele bolii sunt, ca la orice boala infectioasa pe tractul digestiv, greturi, varsaturi, dureri de stomac, diaree si stare generala alterata. Unele forme ale bolii trec fara tratament, doar cu echilibrarea hidrica, altele necesita tratament, internare in spital, in timp ce formele grave por duce chiar la deces.
Victor Olsavszky a preciza ca au fost 55 de cazuri de deces din caua contaminarii unor alimente cu Escherichia coli (E.coli). El a subliniat ca oamenii trebuie sa cumpere alimente din magazine autorizate, si de pe strada, pentru a evita imbolnavirile.
In contextul Zilei Mondiale a Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, a prezentat situatia evolutiei bolilor care pot avea legatura cu siguranta alimentatiei.
Potrivit INSP, una dintre suferintele frecvent intâlnite este boala diareica acuta. Astfel, numai in perioda iunie-octombrie 2013 au fost raportate 38.723 de internari cu diagnosticul de boala diareica acuta. Cele mai multe cazuri au fost la grupa de vârsta unu-patru ani.
O alta boala care tine de igiena alimentara este trichineloza. Rata incidentei anuale a trichinelozei a fost, in 2013, de 0,94 la suta de mii de locuitori, in scadere cu 9,5 la suta fata de incidenta din 2012.
Desi exista o tendinta descendenta a incidentei cazurilor inregistrate in ultimii zece ani, România are cele mai multe cazuri de trichineloza inregistrate in Europa, ceea ce ridica grave semne de intrebare asupra aplicarii masurilor de prevenire, de educare a populatiei si de control, se mai arata in raportulul INSP.
Din datele prezentate in raportul care prezinta situatia din 2013, cele mai multe cazuri au fost inregistrate in lunile decembrie si ianuarie, ca urmare a consumului de carne neverificata trichineloscopic, cu ocazia sarbatorilor de iarna. Cele mai afectate judete au fost Salaj- cu 17,9 la suta de mii de locuitori, Satu Mare- cu 5,5 la suta de mii si Cluj- cu 4,5 la suta de mii, iar cauzele au fost neverificarea carnii provenite din gospodaria proprie sau din vânat si obiceiul de a consuma carne nepreparata termic sau insuficient preparata, sub forma de cârnati, sunca sau afumaturi.
Cele mai multe cazuri raportate au fost in mediul rural, unde incidenta a fost de 1,26 la suta de mii de locuitori, fata de 0,63 la suta de mii de locuitori in mediul urban. Cele mai mari rate ale incidentei s-au inregistrat la grupele de vârsta 15-24 de ani (1,18 la suta de mii de locuitori), 25-44 de ani (1,14 la suta de mii de locuitori) si 5-14 ani (1,07la suta de mii de locuitori).
In anul 2013 au fost raportate 22 de focare de trichineloza, sursa principala fiind animalele din gospodaria proprie. Judetele care au raportat focare au fost Cluj (cinci), Salaj (patru), Bihor, Constanta, Mehedinti si Sibiu (câte doua), Buzau, Harghita, Mures, Satu Mare si Tulcea (câte un focar).
In cazul a 16 focare a fost mentionat consumul de carne de porc necontrolata trichineloscopic, in alte trei focare, preparatele din carne de vânat neverificata si tot in trei focare, carne controlata trichineloscopic, se mai arata in raportul privind evolutia bolilor transmisibile aflate in supraveghere.
Siguranta alimentatiei este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sanatatii, sarbatorita in fiecare an in 7 aprilie, pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 1948.
OMS estimeaza ca numarul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decât cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lantului alimentar.
Numarul persoanelor care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din alimente si a microorganismelor, cum ar fi Salmonella, ar trebui sa fie un semnal de alarma, in conditiile in care oamenii au acces mai mare la alimente transportate de pe un continent pe altul, sustine OMS.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro