Pielea si soarele: crezi ca stii totul despre protectia solara?

Pielea si soarele: crezi ca stii totul despre protectia solara?
Pielea si soarele: crezi ca stii totul despre protectia solara?

Repetam intr-una ca soarele este inamicul nr.1 al pielii. El provoaca imbatranirea pielii si aparitia cancerului de piele.

Totusi, este greu sa nu asociem soarele cu vacanta, distractia si placerea. In cele ce urmeaza vei invata sa profiti de soare si sa te protejezi cat mai bine in acelasi timp.

O expunere la soare scurta, necesara pentru sintetizarea vitaminei D- Vitamina D este indispensabila sintezei osoase. 2/3 din cantitatea necesara de vitamina D este asigurata prin sinteza cutanata si 1/3 prin alimentatie.

Trebuie stiut faptul ca producerea vitaminei D in piele este declansata de expunerea la soare si mai ales la UVB.

Aceste raze permit activarea unui derivat al colesterolului localizat in piele, care se deplaseaza ulterior in ficat si rinichi, iar apoi, cand ajunge in sistemul osos, este transformat in forma activa a vitaminei D.

Totusi, pentru ca organismul nostru sa produca vitamina D, nu este necesar sa faci bai prelungite de soare. Este suficient sa iti expui mainile, fata si bratele cate 5 minute, de 2-3 ori pe saptamana, de primavara pana toamna.

De ce este soarele un pericol care trebuie tinut sub control pentru a ne proteja pielea?- Razele solare care constituie un pericol pentru pielea noastra sunt razele ultraviolete (UV) UVB si UVA; razele UVC sunt blocate de stratul de ozon. Totusi, aceste radiatii nu reprezinta decat 5% din ansamblul razelor solare. Razele UVB patrund mai putin profund in piele, fiind cele care provoaca arsurile solare, dar ele prezinta avantajul mentionat anterior, de a declansa sinteza vitaminei D in piele.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Razele UVA sunt cele care patrund cel mai adanc in piele, ajungand pana la derma. Pana in prezent nu s-a descoperit nici un efect benefic al acestora.

Razele UVB si UVA contribuie la procesul de imbatranire a pielii si la aparitia cancerului de piele.

In plus, soarele influenteaza reactiile imunitare ale pielii.

Dovada acestui fapt consta in ameliorarea eczemelor cu ocazia expunerii la soare, din simplul motiv ca razele UV reduc activitatea celulelor, marind astfel toleranta pielii fata de moleculele pe care aceasta le-ar respinge in mod obisnuit.

Reactia pielii fata de agresiunea radiatiilor solare- Celulele se apara de agresiunea radiatiilor solare. In primuil rand, ele produc proteine care sa le apere si sa le repare pe cele deteriorate.

In al doilea rand, pielea contine antioxidanti cu ajutorul carora poate contracara efectele nefaste ale radicalilor liberi. In cele din urma, daca leziunile produse de soare anumitor celule sunt ireparabile, celulele respective se autodistrug. Este ceea ce se poate intampla, de exemplu, in cazul unor arsuri solare puternice.

Capacitatile defensive ale pielii- Pilozitatea asigura o protectie limitata, mai mare, eventual, in cazul unor barbati cu pilozitate bogata.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Ingrosarea pielii: stratul cornos, partea superficiala a pielii, reactioneaza incercand sa se opuna patrunderii radiatiilor luminoase in piele.

Pentru keratinocite, expunerea la soare este semnalul pentru a se inmulti. Motivul inmultirii acestora este de a mari grosimea intregii epiderme si de a functiona mai bine pe post de ecran de protectie impotriva razelor UV.

Bronzarea, care produce o culoare atat de ravnita de unele persoane, nu este decat un mijloc de aparare al pielii impotriva agresiunii radiatiilor solare. Pigmentul care produce bronzul este melanina. Expunerea la soare (mai ales la razele UVB) declanseaza o crestere a productiei de melanina realizata de catre melanocitele din epiderma: astfel are loc bronzarea. Acest proces incepe cu 48 de ore dupa expunerea la soare.

Cum sa te protejezi corect de soare- Puternica mediatizare a posibilelor pericole reprezentate de radiatiile solare a imbogatit considerabil cunostintele marelui public in domeniu. Totusi, aceasta nu inseamna ca s-a schimbat si comportamentul oamenilor. In primul rand, trebuie sa fim constienti de faptul ca ne expunem la soare! Putini dintre noi sunt constienti de asta atunci cand se instaleaza pe terasa unei cafenele sau cand fac piata in toiul verii.

Dintre toate protectiile solare, vestimentatia ramane pe primul loc. Cele mai bune mijloace de protectie sunt ochelarii de soare, tricoul si pararia (sapca nu acopera la fel de bine, fiind, deci, mai putin indicata). Pe unele articole de imbracaminte sport si pentru copii este indicat factorul de protectie UV asigurat de acestea (numit UPF: UV Protection Factor).
Citeste continuarea pe: www.csid.ro



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Cine este și câți ani are Selen Uçer, actrița care joacă rolul Songül în serialul Tablou de familie! Iată cum arăta celebra actriță la început de carieră, în urmă cu două decenii

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies