Persoanele cu probleme de memorie, care au o educatie superioara, sunt expuse unui risc crescut de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat in Olanda, informeaza bbc.com.
Potrivit cercetarii publicate in revista Stroke, persoanele cu educatie superioara care sufera de pierderi de memorie prezinta un risc cu 39% mai mare de a suferi un atac cerebral decat persoanele cu un nivel mai scazut de educatie.
Savantii cred ca acest lucru ar aparea ca urmare a faptului ca sistemele de aparare timpurie impotriva declinului cognitiv au fost erodate.
Aproximativ 9.000 de persoane au fost studiate timp de peste 20 de ani.
Pana in 2012, cercetatorii au înregistrat 1.134 de atacuri cerebrale in randul participantilor la studiu.
Dupa analizarea rezultatelor, cercetatorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam au descoperit prezenta unui risc crescut de atac cerebral in randul celor care s-au plans anterior de probleme de memorie.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Riscul de atac cerebral a fost si mai mare in randul participantilor care aveau un nivel superior de educatie, definit prin studii universitare si post-universitare.
Arfan Ikram, profesor de neuroepidemiologie la Universitatea Erasmus, a spus ca educatia este un bun indicator al capacitatii creierului de a lupta impotriva declinului cognitiv, cum este dementa.
Aceasta abilitate, cunoscuta drept rezerva cognitiva, este constituita de obicei in copilarie si in primii ani ai maturitatii si se crede ca protejeaza impotriva deteriorarii cerebrale.
"In cazul oamenilor cu educatie superioara, dureaza mai mult aparitia deteriorarii cerebrale si instalarea dementei. Dar daca aceste persoane incep sa se planga de probleme de memorie, atunci acest mecanism de aparare a disparut", a declarat Arfan Ikram.
"Aceasta situatie poate fi un indicator ca oamenii au ajuns intr-un stadiu avansat, cand rezerva cognitiva nu mai compenseaza", a mai spus profesorul Ikram.
Astfel, potrivit cercetatorului, problemele de memorie pot fi un semnal de avertizare important in cadrul acestui sub-grup, indicand specialistilor ca este necesara tinerea sub observatiei a acestor persoane.
Atacul vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange care transporta oxigen si nutrienti catre creier fie este blocat de un cheag, fie se sparge. Cand acest lucru are loc, portiunea respectiva din creier nu mai primeste oxigen, iar celulele neuronale mor.
Sursa: www.descopera.ro