Pierderile de memorie la persoanele cu educatie superioara indica un risc crescut de atac cerebral

Pierderile de memorie la persoanele cu educatie superioara indica un risc crescut de atac cerebral

Persoanele cu probleme de memorie, care au o educatie superioara, sunt expuse unui risc crescut de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat in Olanda, informeaza bbc.com.

Potrivit cercetarii publicate in revista Stroke, persoanele cu educatie superioara care sufera de pierderi de memorie prezinta un risc cu 39% mai mare de a suferi un atac cerebral decat persoanele cu un nivel mai scazut de educatie.

Savantii cred ca acest lucru ar aparea ca urmare a faptului ca sistemele de aparare timpurie impotriva declinului cognitiv au fost erodate.

Aproximativ 9.000 de persoane au fost studiate timp de peste 20 de ani. Toti subiectii erau sanatosi, cu varsta de minimum 55 de ani. Participantii au fost rugati sa raspunda la intrebari legate de eventualele probleme de memorie, folosind un chestionar realizat de cercetatori.

Pana in 2012, cercetatorii au înregistrat 1.134 de atacuri cerebrale in randul participantilor la studiu.

Dupa analizarea rezultatelor, cercetatorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam au descoperit prezenta unui risc crescut de atac cerebral in randul celor care s-au plans anterior de probleme de memorie.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Riscul de atac cerebral a fost si mai mare in randul participantilor care aveau un nivel superior de educatie, definit prin studii universitare si post-universitare.

Arfan Ikram, profesor de neuroepidemiologie la Universitatea Erasmus, a spus ca educatia este un bun indicator al capacitatii creierului de a lupta impotriva declinului cognitiv, cum este dementa.

Aceasta abilitate, cunoscuta drept rezerva cognitiva, este constituita de obicei in copilarie si in primii ani ai maturitatii si se crede ca protejeaza impotriva deteriorarii cerebrale.

"In cazul oamenilor cu educatie superioara, dureaza mai mult aparitia deteriorarii cerebrale si instalarea dementei. Dar daca aceste persoane incep sa se planga de probleme de memorie, atunci acest mecanism de aparare a disparut", a declarat Arfan Ikram.

"Aceasta situatie poate fi un indicator ca oamenii au ajuns intr-un stadiu avansat, cand rezerva cognitiva nu mai compenseaza", a mai spus profesorul Ikram.

Astfel, potrivit cercetatorului, problemele de memorie pot fi un semnal de avertizare important in cadrul acestui sub-grup, indicand specialistilor ca este necesara tinerea sub observatiei a acestor persoane.

Atacul vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange care transporta oxigen si nutrienti catre creier fie este blocat de un cheag, fie se sparge. Cand acest lucru are loc, portiunea respectiva din creier nu mai primeste oxigen, iar celulele neuronale mor.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

A umblat vreodată Andreea Bănică în telefonul soțului? Artista a vorbit despre momentul în care i s-a înscenat că a fost înșelată. „Este un familist convins.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Modul în care Lidia Buble a aflat că este înșelată Ca orice femeie, rămâi șocată

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Care este, de fapt, motivul pentru care Silviu Prigoană și-a botezat cei trei copii Honorius, Silvius și Maximus: „Mi s-a părut normal”

Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit în șant, după ce s-a izbit într-un stâlp