Plăcintă cu mere. Devine un desert irezistibil pentru orice iubitor de dulciuri clasice!

Plăcintă cu mere

O rețetă ideală pentru o gustare de după-amiază. Poate însoți o ceașcă de ceai sau cafea.

Acesta este un desert clasic și tradițional, ce încântă prin simplitatea sa și aroma intensă de mere și scorțișoară. Cu un aluat fraged, făcut în casă, și o umplutură generoasă de felii de mere dulci-acrișoare, această plăcintă oferă o combinație perfectă între crusta crocantă și umplutura suculentă. Decorată cu dungi de aluat auriu și presărată cu un strat fin de zahăr pudră, plăcinta este atât o încântare și un răsfăț pentru gust.

Citește și: VIDEO Care este secretul lui Joseph Hadad pentru aluatul gogoșelelor choux

Plăcintă cu mere [Sursa foto: freepik]

Citește și: Care este secretul Ginei Bradea pentru cele mai gustoase murături? „Pepenașii rezistă mult timp, nu se înmoaie, rămân gustoși, cu adevărat fantastici.”

Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.

Ingrediente

Ingrediente pentru aluat

- 350 g de făină

- 200 g de unt rece, tăiat cubulețe

- 2 linguri de zahăr

- 1 praf de sare

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

- 1 ou

- 4-5 linguri de apă rece

Ingrediente pentru umplutură

- 6-7 mere medii

- 100 g de zahăr

- 1 linguriță de scorțișoară

- 1 lingură de amidon sau făină

- Sucul de la 1 lămâie

- 1 linguriță de esență de vanilie, opțional

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

- 1 ou bătut pentru uns

Ingrediente pentru decor

- Zahăr pudră pentru presărat deasupra

Plăcintă cu mere [Sursa foto: freepik]

Mod de preparare desert

Mod de preparare aluat

  1. Într-un bol mare, amestecă făina, zahărul și sarea. Adaugă cubulețele de unt rece în făină. Folosește degetele sau un blender, pentru a combina untul cu făina, până obții o textură nisipoasă, cu bucăți mici de unt.
  2. Bate oul ușor și adaugă-l în amestec, apoi începe să adaugi treptat apă rece, câte o lingură pe rând. Amestecă până când aluatul începe să se lege. Este important să nu frămânți prea mult, pentru a păstra aluatul fraged.
  3. Adună aluatul într-o bilă, învelește-l în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru cel puțin 30 de minute, astfel încât să se întărească și să fie mai ușor de lucrat.

Mod de preparare umplutura

  1. Curăță merele de coajă și taie-le în felii subțiri sau cubulețe, în funcție de preferință. Pune-le într-un bol mare și toarnă peste ele sucul de lămâie. Adaugă zahărul, scorțișoara și amidonul sau făina peste merele feliate. Amestecă bine, astfel încât toate feliile de mere să fie acoperite uniform. Adaugă esența de vanilie pentru un plus de aromă.

Asamblare, coacere și servire

  1. Scoate aluatul din frigider și împarte-l în două părți egale. Întinde prima parte pe o suprafață presărată cu făină, până obții o foaie de aluat. Transferă cu grijă foaia într-o tavă rotundă, acoperind bine fundul și marginile. Toarnă amestecul de mere în tava tapetată cu aluat, distribuind uniform bucățile de mere. Asigură-te că umplutura este bine distribuită, uniform, pentru a evita golurile în timpul coacerii.
  2. Întinde a doua bucată de aluat și taie fâșii subțiri, folosind un cuțit sau o rotiță de patiserie. Așază fâșiile de aluat peste mere în formă de grilaj, intercalând fâșiile pe orizontală și verticală, pentru un efect decorativ.
  3. Bate un ou și unge ușor fâșiile de aluat cu el, pentru a obține o crustă aurie și lucioasă. Preîncălzește cuptorul la 180°C și introdu plăcinta în cuptorul preîncălzit. Coace plăcinta timp de 45-50 de minute, până când crusta este frumos rumenită, iar merele sunt moi. După ce plăcinta este coaptă, scoate-o din cuptor și las-o să se răcească complet în tavă înainte de a o transfera pe un platou.
  4. După ce plăcinta s-a răcit complet, presară un strat generos de zahăr pudră deasupra. Acesta adaugă un plus de dulceață. Plăcinta de mere poate fi servită caldă sau rece, alături de o lingură de frișcă, înghețată de vanilie sau simplă. Poftă bună!

Îți recomandăm și rețeta de Pizza cu pui. Este perfectă pentru a completa o seară relaxantă acasă!, pentru o combinație delicioasă de blat crocant, sos de roșii aromat, bucăți fragede de pui și un strat generos de brânză topită. Cu arome savuroase și o textură perfect echilibrată, este ideală pentru cine rapide sau mese în familie.

Plăcintă cu mere [Sursa foto: freepik]



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Care este secretul Ginei Bradea pentru cele mai gustoase murături? „Pepenașii rezistă mult timp, nu se înmoaie, rămân gustoși, cu adevărat fantastici.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină