O rețetă ideală pentru sărbători. Datorită aspectului său este un desert atrăgător pentru mesele de sărbătoare.
Aceasta este o delicatesă clasică care combină textura crocantă și fragedă a aluatului cu dulceața prunelor proaspete. Această plăcintă se remarcă prin aluatul său fraged, care devine ușor crocant la coacere, oferind un contrast plăcut cu umplutura suculentă de prune, care aduce o notă de prospețime și un gust dulce-acrișor, echilibrat perfect de zahărul adăugat.
Citește și: Plăcințele cu dovleac, rețeta bunicii Gherghina de pe TikTok! „Ce bine arată. Sunt o bunătate!”
Pentru această rețetă, vom avea nevoie de 60 de minute (timp de pregătire), respectiv 60 de minute (timp de gătire), ceea ce va duce la aproximativ 2 ore (timp total), pentru ca la final, să ne putem bucura de savoarea desertului.
Ingrediente
Ingrediente pentru aluat
- 250 g de făină
- 200 g de zahăr
- 100 g de unt, la temperatura camerei
- 3 ouă mari
- 150 ml de lapte
- 1 plic de
- 1/2 de linguriță de sare
- 1 linguriță de esență de vanilie
- 1/2 de linguriță de scorțișoară măcinată, opțional
- 2-3 linguri de zahăr
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Ingrediente pentru umplutură
- 400 g de prune, fără sâmburi
- 2-3 linguri de zahăr
- 1 lingură de amidon sau făină
- 1 lingură de suc de lămâie
Ingrediente pentru decor
- Zahăr pudră
Mod de preparare desert
Mod de preparare umplutură
- Spală prunele, taie-le pe jumătate și scoate sâmburii. Taie fiecare jumătate în bucăți mai mici.
- Într-un bol, amestecă prunele tăiate cu 2-3 linguri de zahăr, amidonul și sucul de lămâie.
Mod de preparare aluat
- Preîncălzește cuptorul la 180°C.
- Într-un bol mediu, cerne făina și adaugă praful de copt, sarea și, opțional, scorțișoara. Amestecă bine pentru a uniformiza ingredientele.
- Într-un bol mare, bate untul cu zahărul până devine o cremă pufoasă și de culoare deschisă. Poți folosi un mixer electric. Adaugă ouăle, unul câte unul, bătând bine după fiecare, pentru a le încorpora complet în cremă. Adaugă esența de vanilie în amestecul de unt și ouă, apoi amestecul de făină și praf de copt în crema de unt, alternând cu laptele. Începe și termină cu amestecul de făină. Amestecă ușor până când obții un aluat omogen.
Asamblare, coacere și servire
- Unge o tavă rotundă cu unt și presară puțină făină sau folosește hârtie de copt pentru a acoperi fundul și marginile tăvii. Toarnă jumătate din aluatul de chec în tava pregătită și nivelează-l ușor. Distribuie uniform bucățile de prune peste aluatul din tavă. Presară puțin zahăr peste prune pentru a adăuga un plus de dulceață. Toarnă restul de aluat peste prune, asigurându-te că prunele sunt complet acoperite. Nivelează suprafața cu o spatulă sau poți de asemenea, să pui dintr-o dată tot aluatul și deasupra prunele, în funcție de preferințe.
- Pune tava în cuptorul preîncălzit și coace timp de 45-55 de minute sau până când checul devine auriu și trece testul cu scobitoarea.
- După ce checul este copt, scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească în tavă timp de 10-15 minute. Apoi, transferă-l pe un grătar pentru a se răci complet. După ce checul s-a răcit complet, presară un strat fin de zahăr pudră deasupra folosind o sită mică. Poftă bună!
Îți recomandăm și rețeta de Spaghete carbonara. Un preparat gustos și impresionant!, pentru un preparat italian clasic, apreciat pentru savoarea sa simplă. Acest fel de mâncare combină spaghetele fierte al dente cu un sos cremos și bacon crocant. Spaghetele carbonara sunt rapide, ușor de preparat și ideale pentru o cină delicioasă.