Reteta de placinta cu lapte si gris e traditional greceasca, bogat insiropata si foarte cremoasa.
Toarna galbenusurile foarte treptat in amestecul de lapte si gris, amestecand constant si energic. Dupa ce ai terminat de incorporat galbenusurile, mai amesteca un minut, apoi adauga esenta de vanilie si o lingura de unt topit. Amesteca din nou, acopera cratita si las-o deoparte.
Unge o tava termorezistenta cu unt, si asaza 10 foi de placinta alternativ, in cruce, una cate una, ungandu-le bine pe fiecare cu untul ramas, topit la microunde. Scoate coaja de portocala si toarna intreaga cantitate de crema in tava.
Unge bine cu unt si impatureste marginile foilor, ramase in afara tavii, incat sa acopere crema. Asaza o ultima foaie de placinta deasupra intregii tavi, indoita la mijloc. Unge-o si pe aceasta bine cu unt si aranjeaz-o la colturi, incat sa nu iasa in afara tavii.