Planifica Neprevazutul! Afla totul despre pastilele anticonceptionale cu Dr. Mirela Popa!

Planifica Neprevazutul! Afla totul despre pastilele anticonceptionale cu Dr. Mirela Popa!
Planifica Neprevazutul! Afla totul despre pastilele anticonceptionale cu Dr. Mirela Popa!

Dr. Mirela Popa, medic primar ginecolog & specialist campanie Planifica Neprevazutul, iti raspunde intrebarilor legate de pastilele anticonceptionale.

Este adevarat ca poti lua anticonceptionale din proprie initiativa, fara sa mergi la un consult ginecologic?

In primul rand, trebuie spus ca anticonceptionalele reprezinta una dintre cele mai sigure metode contraceptive moderne, cu o eficienta de 99,7% atunci cand sunt folosite corect, conform indicatiilor. Din pacate, se intampla adesea ca femeile sa „imprumute” pilulele folosite de o persoana apropiata, crezand ca, daca functioneaza pentru acestea, vor functiona la fel de bine şi pentru ele.

Calea corecta de a identifica pilulele potrivite pentru fiecare femeie este insa de a merge la un control de specialitate inainte de a incepe sa utilizeze metoda. A nu se intelege ca o consultatie presupune un control ginecologic propriu-zis, ci poate fi de la o discutie aprofundata pe baza informatiilor de sanatate ale femeii, pana la anumite analize, daca este necesar. Motivul este acela ca specialistul, care poate fi un medic ginecolog, un medic de planificare familiala sau, in anumite cazuri, un medic endocrinolog, este cel care recomanda pilulele potrivite, in functie de caracteristicile femeii.

Pastilele anticonceptionale ingraşa?

Nu exista studii care sa indice o legatura intre utilizarea anticonceptionalelor şi modificarea greutatii. Inceperea administrarii coincide adesea cu schimbarea dietei şi a obiceiurilor alimentare sau chiar a stilului de viata, cauze frecvente ale ingraşarii. Daca insa femeia are dubii cu privire la cauza, este bine sa mearga la medicul specialist care i-a recomandat pastilele şi, impreuna, sa identifice motivele oscilatiei de greutate.

Este adevarat ca pastilele anticonceptionale au foarte multe efecte secundare?

Pilulele au mult mult mai putine efecte secundare decat se crede, iar pe baza lor au luat naştere multe mituri, cele mai mult fiind complet nefondate. Femeile care se decid sa utilizeze anticonceptionale trebuie sa ştie ca, uneori, ca de altfel in cazul majoritatii medicamentelor, organismul poate sa treaca printr-o perioada de acomodare, in care pot aparea sangerari sub forma de picatura, senzatie de tensiune mamara sau senzatie de greata.

Pentru controlul aparitiei eventualelor reactii adverse recomand controlul medical periodic (anual sau ori de cate ori este necesar).

Pot sa iau anticonceptionale fara pauza?

Contrar miturilor, nu este nevoie de pauze in administrare, anticonceptionalele putand fi folosite fara probleme pe o perioada indelungata.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Un alt tip de pauza referitor la care pot aparea intrebari se refera efectiv la modul de administrare.

Uneori intervin planuri de vacanta chiar cand ar trebui sa apara menstruatia, iar folosirea urmatoarei folii de anticonceptionale in continuarea celei actuale, fara pauza, este complet sigura. Acest lucru poate fi continuat şi cu urmatoarele folii, daca femeia işi doreşte sa evite menstruatia.

Subliniez faptul ca singurele restrictii in administrare sunt cele pe care le poate indica medicul, din motive medicale.

Este adevarat ca anticonceptionalele afecteaza capacitatea de a ramane insarcinata dupa ce renunt la ele?

Anticonceptionalele nu efecteaza in niciun fel fertilitatea.

Femeia poate renunta oricand la ele pentru a ramane insarcinata, iar buna desfaşurare a sarcinii şi naşterea unui copil sanatos nu sunt deloc afectate de administrare, indiferent de cat de indelungata a fost aceasta. Recomandarea pentru cuplurile care nu reuşesc sa aiba copii este ca atat femeia, cat şi partenerul sau, sa mearga la medic pentru ca, in urma investigatiilor corespunzatoare, sa identifice cauzele adevarate şi solutiile care pot exista.

Trebuie sa iau pilula la aceeaşi ora in fiecare zi?

Pilulele sunt eficiente numai daca exista ceea ce numim disciplina utilizarii – in zilele de administrare ele trebui luate, pe cat posibil, la aceeaşi ora.

Raman insarcinata daca am uitat sa iau o pastila intr-una din zile?

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

De asemenea, este foarte important ca femeia sa nu uite sa ia pilulele, omisiunea a doua sau mai multor pastile „asigurand” deja incetarea protectiei. In acest caz, daca femeia are contacte sexuale in urmatoarele 7-10 zile, ea sau partenerul trebuie sa foloseasca o metoda contraceptiva suplimentara, pentru a preveni aparitia unei sarcini nedorite. Daca, in aceasta perioada apar dubii referitoare la posibilitatea aparitiei sarcinii in urma unui contact sexual neprotejat, trebuie avuta in vedere pilula de a doua zi. Acesta are efect daca este folosita in maximum 72 de ore.

Daca am uitat sa iau o pastila, pot sa iau doua in aceeaşi zi?

Daca am uitat sa luam o pilula la ora obişnuita, regula este sa o luam totuşi imediat ce ne aducem aminte, iar pe urmatoarea, aşa cum administram pilulele in mod uzual. Un truc pentru a ne asigura ca nu uitam de pilule este sa ne setam o alarma care sa ne anunte, in fiecare zi, atunci cand e timpul sa luam pastila contraceptiva.

Anticonceptionalele mai scumpe sunt mai eficiente decat cele ieftine?

Cele mai eficiente pilule sunt cele potrivite pentru fiecare femeie. Aşa cum spuneam, tipul de anticonceptionale potrivit poate fi identificat numai alaturi de un specialist.

Anticonceptionalele protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala?

Anticonceptionalele nu au niciun efect in fata acestor infectii. Preventia tine exclusiv de limitarea expunerii la microorganisme patogene-virusuri, bacterii, paraziti, cu ajutorul prezervativului. Pentru ca BTS-urile se transmit prin contactul direct dintre zona infectata a unuia dintre parteneri şi zona sanatoasa a celuilalt, prezervativul asigura protectie numai daca este folosit dinaintea primei atingeri intre zonele genital ale partenerilor şi pana dupa ejaculare.



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies