Cultivata inca din China Antica pentru proprietatile sale medicinale si mai scumpa decat sofranul in Europa medievala, aceasta planta este cunoscuta acum datorita traditionalelor placinte care o contin.
Rubarda, desi este o leguma, a fost catalogata drept fruct in Statele Unite ale Americii in 1947 in scopuri economice. Asemanatoare cu tijele de telina, insa de culoare roz, este consumata in principal in deserturi, desi poate fi folosita fara probleme si cruda. Cu un continut bogat de minerale, vitamina C, calciu, fier si fosfor, rubarda are, pe langa calitatile culinare, importante proprietati curative.
Previne cancerul- Datorita licopenului si a antocianinelor, niste antioxidanti deosebit de puternici, consumul de rubarda protejeaza organismul impotriva cancerului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Protejeaza ficatul- Studiile arata ca persoanele care au consumat rubarba sau suplimente alimentare pe baza acesteia au eliminat toxinele din organism mai eficient, iar functiile hepatice li s-au imbunatatit. Potrivit cercetarilor, rubarba este un bun tonic si regenerator al celulelor hepatice.
Scade tensiunea arteriala- O alta proprietate de neignorat este efectul reglator pe care rubarba il are asupra tensiunii arteriale. Mai mult, studiile arata ca poate fi consumata si de persoanele gravide.
Scade colesterolul rau- Consumul de rubarba proaspata este indicat persoanelor care sufera de hipercolesterolemie (colesterol mare). Un studiu efectuat pe 10 pacienti cu colesterol ridicat a aratat ca tulpinile de rubarba consumate zilnic, timp de patru saptamani, pot scadea colesterolul total cu 8%, iar colesterolul LDL (colesterolul rau) cu 9%.
Citeste continuares pe: www.dcnews.ro