În momentul în care porcul este tăiat, el pierde în greutate și ajunge cu mai puține kilograme pe mesele românilor.
Crăciunul se apropie din ce în ce mai mult, iar tot mai mulți români vor să își cumpere “carnea de porc în viu”.
Câți bani se scot din buzunar pentru carnea de porc în viu
Majoritatea românilor își doresc ca în perioada sărbătorilor de iarnă să cumpere carnea de porc direct de la producător. Prețul kilogramului de carne în viu este de 15 lei/kg, un preț bun în comparație cu prețurile din magazinele de specialitate. Însă, cumpărarea acestuia în viu poate avea anumite capcane, pentru simplul fapt că, odată ce porcul a fost tăiat, el pierde în greutate.
Citește și: Cine este Andrei, băiatul de 14 ani care și-a pierdut viața în timp ce familia tăia porcul
Citește și: Cum să fim eficienți la cumpărăturile de sărbători
Cantitatea de carne care se pierde după tăiere
După ce porcul a fost sacrificat, înainte ca acesta să se tranșeze, animalul pierde până la 15 kg din greutate, din cauza sângelui care se scurge. După ce porcul a fost tranșat trebuie neapărat golite și curățate intestinele și burta, ajungându-se în total la o pierdere din greutatea porcului „în viu” de aproximativ 25 – 28%, mai exact, porcul de 114 kg „pierde” după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Tăierea porcului în gospodărie ar trebui să fie produsă de către medicul veterinar, iar înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, conform normei sanitare veterinare privind protecția animalelor în timpul sacrificării și uciderii din 11.08.2006. Totodată, picioarele animalului nu trebuiesc legate, iar metodele legale utilizate pentru sacrificarea porcului sunt:
- Pistolul cu glonte captive.
- Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței. Lovitura este făcută cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuției, fără penetrarea craniului, iar persoana respectivă trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziția care trebuie, potrivit instrucțiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.
Citește și: Ce reprezintă sărbătoarea de Crăciun
Citește și: Cele mai populare aranjamente florale de Crăciun
Cum se calculează greutatea porcului și care este prețul adevărat la final
Potrivit adevărul.ro, greutatea animalului, înainte de sacrificare și fără să fie urcat pe cântar se calculează așa:
Primul pas – se măsoară lungimea porcului (L), începând din spatele urechilor şi până unde începe coada
Pasul doi – se măsoară circumferința porcului (C), care se face din spatele picioarelor din față ale animalului.
Greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G.
Formula de calcul:
G= C x C X L x 69,3
Astfel că:
G – Greutatea aproximativă a porcului
L – L ungimea porcului
C – Circumferința porcului
69,3 – Constanta de calcul
Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulțește greutatea aproximativa cu 0,72
Carcasa= G x 0,72
Model calcul:
L= 1,02 m
C= 1,27 m
G= C X C X L x 69,3= 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3= 114 kg
Greutatea carcasei este G X 0,72, mai exact, aproximativ 82 kg. Așadar, aplicând procentul de 28% la o greutate de 200 de kilograme, rezultă că persoana care achiziționează porcul va rămâne cu doar 144 de kilograme, pe care a plătit suma totală de 3.000 de lei, mai precis, aproape 21 de lei/kg.