La fiecare 20 de secunde, un copil moare din cauza pneumoniei.
Rinita, gripa, guturai... Sunt boli atat de frecvente, incat aproape ca nu mai tresarim atunci cand auzim de ele. Dar ne schimbam brusc atitudinea daca diagnosticul este de „pneumonie". Faptul ca germenul a reusit sa parcurgă distanta dintre nas si alveolele pulmonare, trecand prin trahee, bronhii si bronhiole depasind toate mecanismele de aparare ale organismului (cili, mucus, celule de aparare) inseamna fie ca este vorba de un germen foarte virulent, fie ca organismul este prea slabit pentru a-i face fata.
Ce simptome sunt alarmante
O infectie respiratorie care dureaza mai mult de doua saptamani trebuie sa ridice suspiciuni de suprainfectie si de „coborare" a procesului inflamator la nivelul plamanilor.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Pneumonia are urmatoarele simptome: tuse, febra (dar care poate sa lipseasca, mai ales in pneumonia virala), dureri in piept, slabiciune si stare de oboseala, frisoane si dificultatea de a respira. Alta manifestare specifica este tusea cu expectoratie sub forma unei spute ruginii, cu firi¬soare de sange. Unele pneumonii sunt „duse pe picioare" mult timp, fara manifestari zgomotoase.
Diagnostic si cauze
Medicul sau asistenta incearca sa depisteze pneumonia prin auscultatia plamanilor cu ajutorul unui stetoscop. Pneumonia se asociaza de obicei cu aparitia unor zgomote specifice. Aceste zgomote anormale sunt cauzate de ingustarea cailor respiratorii sau de prezenta in segmentele pulmonare pline in mod normal cu aer a celulelor inflamatorii si a lichidului, procesul fiind numit condensare.
In majoritatea cazurilor, diagnosticul de pneumonie este confirmat in urma efectuarii unei radiografii toracice.
Citeste continuarea pe: www.dcnews.ro