Despre polipii endometriali se crede că pot influența obținerea unei sarcini prin dificultăți de implantare a embrionului, aceștia afectând fertilitatea și chiar ar putea duce la pierderea recurentă a sarcinii. Polipii endometriali pot fi asimptomatici cât și simptomatici prin apariția sangerării uterine anormale. De regulă sunt depistați în timpul ecografiilor de rutină sau când pacienta se prezintă la medic pentru sangerări.
În unele cazuri, aceste anomalii intrauterine sunt diagnosticate prin histeroscopie înainte de fertilizarea în vitro (FIV), de începerea stimulării pentru FIV, sau de transferul de embrioni. Multe clinici recomandă în asemenea situații îndepărtarea polipului prin histeroscopie anterior începerii procedurii de FIV
Datele statistice arată următoarele aspecte:
· Aproximativ 32% dintre pacientele fertile au avut polipi endometriali
· La femeile cu infertilitate de cauză necunoscută au fost diagnosticați polipi endometriali în timpul histeroscopiei în aproximativ 16-26% din cazuri
· La 16,7% dintre femeile cu eșec de implantare după FIV s-a constatat că există astfel de anomalii structurale uterine
· Polipii apar la femeile cu endometrioză în 46,7% dintre cazuri.
Pentru a scădea procentul pacientelor infertile, este necesară polipectomia histeroscopică – pentru extragerea polipului endometrial. Conform unui studiu de pe NCBI, polipii endometriali apar frecvent la femeile subfertile. Statisticile arată că infertilitatea și subfertilitatea afectează una din șase femei.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pentru depistarea unui polip endometrial se folosesc mai multe modalități de diagnostic și anume:
· Ecografie transvaginală bidimensională și tridimensională
· Sonografie cu perfuzie salină
· Histeroscopie
· Examen Babeș-Papanicolau (PAP) pentru a vedea celulele endometriale.
Cele mai bune modalități de diagnosticare sunt histerografia și sonografia cu soluție salină. Folosind aceste metode, precizia diagnosticului este crescută. Pot fi identificați polipi endometriali, aderențe intrauterine, mioame submucoase, anomalii congenitale uterine. Prin histeroscopie se stabilește diagnosticul, dar se poate face și tratamentul de îndepărtare a leziunilor endometriale – fibroame, polipi și alte anomalii uterine.
Riscul de polipi intrauterini este mai crescut la pacientele cu un nivel ridicat de estrogeni sau la pacientele cu sindrom Lynch.
Polipectomia crește probabilitatea de concepție la femeile cu infertilitate inexplicabilă.
Conform unui studiu realizat de cercetători, rata sarcinii în acest caz este influențată de poziția polipului, vârsta pacientei și tipul de infertilitate (sau cauza). Rolul polipectomiei este de a îmbunătăți rata sarcinii la o femeie cu infertilitate inexplicabilă.
Procedura de polipectomie histeroscopică- constă în vizualizarea cavității uterine cu o cameră video ce este introdusă prin canalul cervical până la nivelul formațiunii polipoide, apoi indepartarea acesteia cu ajutorul rezectoscopului. Post histeroscopie se poate efectua o ecografie de control.
Pentru experții în domeniul medical, atât poziția cât și dimensiunea polipilor reprezintă factori de mare interes în polipectomie, deoarece aceștia pot afecta rata totală a sarcinii. Aceștia afirmă că după polipectomie multe paciente au reușit să obțină spontan o sarcină fără a fi necesară apelarea la tehicile de reproducere umană asistată.