Cel mai simplu preparat pe care oricine il poate pregati necesita mult mai multa atentie decat v-ati imaginat.
Aproape toata lumea stie sa gateasca o omleta si aproape toata lumea face aceleasi greseli. Iata o lista a lucrurilor pe care nu trebuie sa le mai faceti pentru a obtine o omleta pufoasa si delicioasa.
Prea mult lichid
Turnand lapte, smantana sau apa in timp ce bateti ouale nu le face mai pufoase, ci mai dure. in plus, orice lichid adaugat se va separa de oua cand amestecul este pus pe foc si veti ramane cu un continut cauciucat inconjurat de un lichid galbui.
Bateti ouale cu furculita
Pentru o omleta mai pufoasa trebuie sa folositi telul, dar asta nu inseamna sa amestecati rapid albusul cu galbenusul. Cu cat bateti ouale mai mult, cu atat mai mult aer adaugati in continut. si cu cat mai mult aer adaugati continutului, cu atat textura va fi mai deschisa la culoare. Asa ca utilizati un tel si amestecati puternic timp de cel putin 30 de secunde.
Puneti sare inainte de a le gati
stiti acel varf de cutit de sare pe care il adaugati in timp ce bateti ouale? De fapt, atrage umezeala, ceea ce e ca si cum ati adauga lapte sau apa. Este bine sa adaugati sarea cand omleta este aproape gata.
Adaugati legume crude
Sigur, legumele adauga omletei substante nutritive, dar sunt si incarcate cu apa. Pentru o omleta gustoasa folositi legume deja gatite. Le puteti sota direct in tigaie si scurgeti excesul de apa inainte de a le adauga in omleta.
Gatiti la foc mare
Focul mare scade structura de proteine din oua, astfel incat in final preparatul va fi mai dur si mai uscat. Cel mai bine este sa gatiti la foc scazut, chiar daca va dura intre 5 si 7 minute, si veti avea astfel parte de o omleta cu textura moale si cremoasa.
O luati de pe foc cand pare gata
La fel ca la o friptura de porc sau ca la o bucata de peste, caldura reziduala va determina ouale sa continue procesul chiar si dupa ce le luati de pe aragaz. Acest lucru inseamna ca daca opriti aragazul cand vi se pare ca omleta este facuta, cel mai probabil ouale vor fi uscate sau arse pana la momentul in care va puneti la masa.
sursa: adevarul.ro
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro