Descoperă cele mai gustoase mâncăruri pe care le poți găti în Postul Crăciunului.
Ce mâncăruri delicioase, simple și rapide poți găti în postul Crăciunului
Nutriţioniştii recomandă, în perioada postului, consumul de alimente naturale, bogate în vitamine și pe cât se poate, pragătite în casă.
În această perioadă, soia poate înlocui cu succes carnea. Putem prepara chifteluţe, sărmăluţe sau șnițele vegetale.
De asemenea, se poate înlocui laptele cu extras din boabe de soia, iar brânza tofu e delicioasă și se găsește în toate supermarketurile.
Ca mâncăruri de post delicioase, simple și rapide pot fi alese:
> pastele cu legume proaspete trase la tigaie >tocăniţă de ciuperci cu mămăliguţă
>ciulama de ciuperci cu mămăliguţă
> imam bayildi- vinete umplute cu roșii și ceapă
> ratatouille clasic
> mâncare de praz cu masline
> pilaf cu ciuperci și stafide
> mâncare de țelină cu morcov și portocale
> sarmale cu ciuperci și morcov ras
> pilaf cu prune uscate și sos de migdale
> cartofi copți cu usturoi și ierburi aromate
> Pița cu legume și cașcaval de post afumat
> legume la cuptor pe pat de cous- cous
> conopidă pane în aluat cu bere
> mazăre cu cartofi și suc de roșii
> salată orientală cu ceapă și măsline
> piure de spanac cu mămăliguță
> fasole verde cu susan
> piure de cartofi cu pârjoale vegane
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe supa de pui
Vă prezentăm meniul pentru o zi din postul Crăciunului cu toate cele trei mese principale: dimineață, prânz și seara.
Mic dejun de post
Pateu de ciuperci și caju
Cașcaval vegan din ovăz
Frappe grecesc cu cafea instant
Suc de portocale cu ananas și morcovi baby
Pateu de ciuperci și caju
Ingrediente
- 250 grame ciuperci champignon
- 50 grame caju prăjit
- 1 ceapă roșie
- 4 lingurițe de ulei de cocos
- pătrunjle proaspăt
- sare, piper și boia dulce după gust
Citeste si: CITEȘTE: Cura de slăbire cu MĂMĂLIGĂ. Slăbești 10 kg în 7 zile
Mod de preparare
Se toacă ceapa mărunt și se călește în uleiul de cocos, la foc mic, până devine aurie.
Apoi se scoate ceapa și se pun ciupercile în uleiul din tigaie. Se lasă până se rumenesc.
Se mărunțește caju-ul până devine fin.
Se pun în robotul de bucătărie ciupercile, ceapa, caju-ul, pătrunjelul tocat, sarea, piperul și boia până se obține o pastă consistentă.
Citeste si: Smoothie-ul verde pentru sanatatea creierului pe care ar trebui sa il bei zilnic
Cașcaval vegan din ovăz
Ingrediente
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- 1 cartof dulce fiert sau copt
- 80 grame de ovăz
- 1 borcan de ardei copți
- 4 linguri de drojdie de bere
- 1 lingură boia de ardei afumată
- 2 linguri de suc de lămâie
- 1 linguriță de ceapă pudră
- 1 linguriță de usturoi pudră
- 250 mililitri de apă plată
- 1 linguriță de sare
- piper după gust
- 3 linguri de agar agar (agaroză)
- 300 mililitri de apă
Mod de preparare
Se pun într-un blender cartoful, ovăzul, ardeii copți, drojdia, sucul de lămâie, boia, sare, piper, pudră de ceapă și de usturoi.
Se adaugă 250 ml de apă și se amestecă până se obține o pastă omogenă.
Se pune agaroza și restul de 300 ml de apă și se amestecă pe foc până ce se transformă în gelatină.
Aceasta se toarnă peste amestecul omgen din Blender, apoi se transferă într-o tavă la frigider timp de două ore.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe fasolea boabe. Ce beneficii are fasolea
Frappe grecesc
Ingrediente
- lapte de cocos
- cafea instant
- frișcă vegetală
- zahăr
- apă
- gheață
Se amestecă lapte de cocos, zahăr, cafea instant, frișcă vegetală din comerț, apă, zahăr și bineinteles, gheață.
Suc de portocale cu ananas și baby morcovi
Ingrediente
- 4 portocale
- 1/2 ananas
- o cană de morcovi baby
Mod de preparare
Se curăță portocalele, ananasul și morcovii, se spală, se introduc în storcător și se prepară un suc consistent.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp fierbe năutul. Ce beneficii are năutul
Prânz cu mâncare delicioasă de post
Felul I
Supă de găluște de post
Ingrediente:
- 3 morcovi potriviți
- 2 cepe
1păstârnac
1 țelină
pentru găluște:
- 4 linguri de făină
- 4 linguri de griș
- 1 lingură amidon
- 1 ceapă tocată mărunt
- sare și piper după gust
- 1 legătură de pătrunjel
Mod de preparare
Se taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina și se călesc până se înmoaie. Apoi se adaugă 2 litri de apă și se lasă la fiert aproximativ 15 minute.
Pentru găluște, se amestecă făina, grișul, amidonul și ceapa dată pe răzătoare cu puțină apă caldă, până se obține o pastă omogenă.
Imediat după ce s-a format pasta, se ia din compoziție cu lingura și se pune în oală la fiert timp de 12 minute.
După ce supa s-a fiert, se adaugă pătrunjelul tocat, se acoperă și lasă să mai stea 10 minute.
Felul II
Paste cu sos de roșii și măsline
Ingrediente:
- 300 g paste
- 1 ceapă mare
- 3-4 căţei de usturoi
400 g roşii decojite în suc de roşii
- 100 mililitri vin alb
- 175 grame măsline negre
- sare și piper după gust
Mod de preparare
Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi se clătesc în apă rece şi se lasă la scurs.
Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt şi se călesc în ulei, după care se adaugă vinul îndoit cu apă şi se lasă la fiert 10 minute.
Se adaugă măslinele, roşiile cubulețe și sucul de roșii.
Sosul astfel obținut se fierbe 20 minute, până se îngroaşă, apoi se adaugă sare și piper.
Optional, se poate condimenta cu oregano sau busuioc.
La final, după ce pastele s-au răcit, se pun într-un castron şi se amestecă cu puțin ulei de măsline. Se adaugă sosul de roşii cu măsline, amestecând ușor.
Cină de post cu pizza
Pizza de post
Ingrediente
- un blat de pizza
- 50 grame de broccoli
- 30 grame de măsline tăiate feliuțe
- 100 grame ciuperci
- 50 grame porumb sărat
- 50 grame de ardei roșu, galben, și verde
- 100 grame cașcaval de post
- 150 mililitri suc de roșii picant
- 2 linguri de soia fiartă.
Mod de preparare
Se acoperă blatul cu 1/3 din sosul de roșii, apoi se adaugă soia, ciupercile, ardeii, măslinele, broccoli și porumb.
Cu 5 minute înainte de a fi gata, se presară cașcavalul ras și 2/3 din sosul de roșii.
Se servește fierbinte.