Postul Crăciunului 2021: Tradiții și obiceiuri pentru această perioadă

Postul Crăciunului 2021: Tradiții și obiceiuri pentru această perioadă
Postul Crăciunului 2021: Tradiții și obiceiuri pentru această perioadă

Descoperă tradițiile și obiceiurile respecatate de români în Postul Crăciunului.

Pe data de 15 noiembrie începe Postul Crăciunului care durează 40 de zile, mai precis, până pe data de 24 decembrie (inclusiv).

Este ultimul post din anul bisericesc și nu este atât de greu de ținut, întrucât există zile cu dezlegare la pește, ulei și vin.

„Dacă m-ar întreba cineva ce înseamnă a posti, aș spune că nu există cuvinte pentru a explica iubirea.

A posti înseamnă a iubi. A iubi pe Dumnezeu și pe tine, omul, trup și suflet. A iubi pe om, aproapele și departele tău. A nădăjdui că iubirea aceasta nu te confuzează, nu te așază îndoielnic în colțurile confuze și sincretiste ale lumii. A posti înseamnă să stai mereu de partea lui Dumnezeu care stă de partea omului", a declarat marți, pentru Agerpres, preotul Constantin Necula.

Citeste si: Postul Crăciunului 2021: Ce mâncăruri delicioase, simple și rapide poți găti în această perioadă

„A posti înseamnă a pregusta din exercițiul fundamental al Învierii. O să spuneți că acesta-i Postul Crăciunului... Am să vă spun că așa este și totuși cântăm 'Florile-s dalbe, flori de măr'. Iar merii înfloresc primăvara, semn al anotimpului Învierii. De pe culmea păstorilor din Betleem, din înaltul cerului de unde Îngerii vestesc Nașterea lui Hristos, din frângerea de munte ce este Peștera Betleemului se vede culmea Golgotei, Învierea dând sens Nașterii.

Așa cum Împărtășania dă sens Postirii. Fiți curajoși și încercați să vă descoperiți Dumnezeul Cel Viu. Nu lăsați să vi se fure bucuria Crăciunului ori nădejdea Învierii. Refuzați să fiți tâlhăriți și uciși de Irozii noilor minciuni, care induc frica și duc spre ucidere orice gând de pruncească strălucire. Stați limpeziți de lumina Stelei, cu Magii, intelectualii smeriți ai căutării adevărate", a mai spus Constantin Necula.

„Și dacă nu puteți posti de mâncare, refuzați să vă mâncați aproapele.

Fiți sinceri cu Dumnezeu. Atât. Curajoși, sinceri și limpeziți de nădejde. Post cu Dumnezeu. Atentul nostru Antrenor de performanță", a mai afirmat Constantin Necula.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

În ziua de Ajun, se vor mânca turte din făină, covrigi, poame și grâu fiert îndulcit cu miere, întrucât Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon au ajunat cu semințe înainte de a prevesti Nașterea Mântuitorului.

În ziua de Crăciun, se va mânca de dulce, indiferent de ziua în care pică.

Citeste si: DESCOPERA: Când pică Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Obiceiuri și tradiții în Postul Crăciunului

În Postul Crăciunului, în anumite zone ale țării, se spală vesela cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai rămână nicio urmă de carne sau vreo fărâmă de produs  animal.

Pe data de 20 decembrie, de Ignat, nu se spală rufele până după Bobotează şi nu se toarce, dar se taie porcul. Se spune că, în cazul în care vedeți sângele, veți fi apărat de boli și veți avea noroc.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se piardă norocul. Ultima zi din Postul Crăciunului este denumită Ajunul Crăciunului și pică pe 24 decembrie. Credincioşii se adună la Biserică îl aşteaptă pe preot pentru a le aduce vestea Naşterii Mântuitorului.

Postul Crăciunului 2021: Tradiții și obiceiuri pentru această perioadă

Citeste si: Postul Craciunului 2021: Când începe și ce semnifică

Rugăciunea care se citește în Postul Crăciunului

Iată rugăciunea care se citeşte în Postul Crăciunului, aducătoare de linişte şi împliniri: „Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Citeste si: CITEȘTE: 4 feluri de mâncăruri sănătoase pe care să le faci din soia. Sunt nelipsite în timpul postului



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Top 3 cele mai frumoase imagini cu Prințul Philip si Regina Elisabeta! Fotografiile care au scris istorie

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies