Postul intermitent explicat de Cori Grămescu: "Să nu uităm că vedetele fac de multe ori lucruri trăznite și nu-s chiar exemple solide de urmat."/ EXCLUSIV

Postul intermitent explicat de Cori Grămescu:
Postul intermitent explicat de Cori Grămescu: "Să nu uităm că vedetele fac de multe ori lucruri trăznite și nu-s chiar exemple solide de urmat."/ EXCLUSIV

Pasionată de sport și nutriție încă de la o vârstă fragedă, Cori Grămescu a devenit un specialist de renume în călătoria către o viață sănătoasă și echilibrată. Nu este doar un antrenor de excepție, ci și un mentor dedicat, gata să împărtășească cunoștințele și o parte din pasiunea ei nesfârșită pentru viața sănătoasă.

Descoperiți în rândurile de mai jos, într-un interviu pentru Kfetele.ro, cele mai interesante sfaturi despre postul intermitent, celebru în rândul vedetelor naționale și internaționale.

Kfetele: Cori, deseori ai dezbătut pe larg, teme legate de postul intermitent. Acum este o nouă modă chiar printre vedete, cu această abordare de regim. Ce este mai exact acest post și ce face el în organism? Este mai eficient pentru femei sau pentru bărbați?  

Citește și: Interviu Cori Grămescu: "M-am luptat fără succes cu infertilitatea și mă simțeam sleită de puteri și viață. Pur și simplu simțeam că în România nu îmi mai găsesc locul."/ EXCLUSIV

Cori Grămescu[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Cine este Cori Grămescu. „Voiam să mă fac artistă, să fug de acasă ca să-mi iau motocicletă”

Cori Grămescu:  Postul intermitent este practica de a manca doar într-un interval delimitat de timp.

Nu e nimic nou în asta, primii care au apelat la această practică (evident, din alte considerente) erau soldații aflați în marș, care mâncau doar seara și dimineața. De fapt, înainte să fie popularizată ca metoda de slăbire/biohacking a fost cunoscută sub numele de warrior diet. În prezent există numeroase sisteme de post intermitent, de la mâncat toate mesele  în 4-8 ore pe zi până la formule extreme, în care mănânci la 2 zile cu o zi de pauză de repaus digestiv sau mâncat o singură masă pe zi.
Abordări extreme se referă la posturile doar cu lichide sau posturi doar cu apă, dar acelea sunt formule extreme și periculoase pentru sănătate dacă nu sunt făcute cu o indicație clară și sub supraveghere medicală. Sincer, mie treaba asta cu mâncat marțea și joia mi se pare vecina cu tulburările alimentare și nu ar trebui în vreun fel încurajată. Să nu uităm că vedetele fac de multe ori lucruri trăznite și nu-s chiar exemple solide de urmat, așa că indemn pe toată lumea care decide să urmeze un astfel de plan alimentar să se documenteze bine, să discute cu un specialist
în nutriție ca să ia decizii informate și să aibă acordul medicului pentru astfel de regimuri, pentru că în cazul persoanelor cu probleme de sănătate sunt realmente periculoase. Din cauza tiparului de hrănire se pot declasa gastrite, crize de fiere, constipație, hipoglicemii. Nu e de joacă, deloc.

Kfetele: Când ții postul intermitent trebuie să calculezi caloriile sau nu este important acest criteriu? 

Cori Grămescu[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Cori Grămescu:  Depinde ce obiectiv ai.:) Nutriția trebuie mereu gândită în context, sunt foarte puține lucruri care sunt universal valabile în spațiul de nutriție. Pentru cineva care nu are un focus pe slăbire, nu e necesar să monitorizezi caloriile, dar trebuie spus faptul că atunci când sărim peste mese, mai ales mesele din prima parte a zilei, există un risc crescut să mâncam mult mai mult spre seară, să ronțăim tot

felul de gustărele și în felul asta să luam în greutate. Dacă obiectivul este de slăbire, vor trebui monitorizate caloriile, proteinele și fibrele ca în orice regim de slăbire. O problemă reală a formulelor de post intermitent este că organismul uman nu prea absoarbe mai mult de 30 de grame de proteină la o masă, o porție echivalentă cu 150 de grame de carne de exemplu. În intermitent fasting pentru că sunt doar 2 mese, e cel puțin complicat să ne asimilăm necesarul de proteine, mai ales dacă avem obiectiv de slăbire și facem sport.
În aceste situații e nevoie adeseori să mâncam peste 100 de grame de proteine pe zi, adică am avea nevoie de 4 mese ca să absorbim corect necesarul proteic zilnic. Nu e o decizie simplă și n-ar trebui tratată superficial, doar pentru că vedeta X sau un antrenor de fitness de 20 de ani recomandă să ții intermitent fasting.

Kfetele: Sunt persoane care nu ar trebui să țină acest post? Cine ar trebui să aibă mai multă precauție? 

Cori Grămescu[Sursa foto: Facebook]

Cori Grămescu:  Cu siguranță nu e este un tip de meniu indicat persoanelor cu probleme digestive- daca aveți gastrită, ulcere, sindrom de colon iritabil, constipație cronică, acest tip de meniu este foarte problematic. Apoi, femeile cu probleme hormonale, în special probleme cu tiroidita autoimună hashimoto, sindromul ovarelor polichistice, endometrioza, adenomioza, nu ar trebui să urmeze meniuri intermitent fasting. Nu în ultimul rand, datorită dificultățile asociate cu absorbția proteinelor, femeile la menopauză și premenopauză nu ar trebui să tină intermitent fasting. Există o singură categorie de persoane care beneficiază de pe urma unui model de intermitent fasting cu ciclizare de carbohidrați și cu interval de hrănire în intervalul 11-17, anume persoanele cu supraponderabilitate  sau obezitate și rezistență la insulină necomplicată care nu au dezvoltat încă diabet. În cazul lor, acest pattern specific de mese asociat evident cu sport, gestionarea stresului și alegeri alimentare sănătoasă îi poate ajuta mai mult decât o dietă simplă să slăbească și să reducă rezistența la insulină, evitând astfel să dezvolte diabet zaharat de tip 2.

Kfetele: Pentru stimularea cetogenezei se spune că zahărul trebuie redus la minim sau chiar eliminat complet. Ce se întâmplă cu o persoană care a ținut postul o perioadă, a slăbit și apoi revine la vechile obiceiuri. Poate avea efect de yo-yo acest regim? 

Cori Grămescu[Sursa foto: Facebook]

Cori Grămescu:  Cred că aici e o mică confuzie. Cetogeneza este un proces metabolic prin care corpul, lipsit de aportul de carbohidrați, începe să folosească niște substanțe care rezultă în urma metabolizării grăsimilor, numite corpi cetonici, pentru energie. Însă acest proces nu se întâmplă instantaneu, adeseori durează săptămâni sau chiar luni până când organismul nostru învață să funcționeze eficient în starea de cetoză, perioada de inducție fiind adeseori numita "keto flu" pentru că în perioada aceea de tranziție te simți extrem de obosit, flamand și cu tot felul de stări neplăcute. Cetoza are foarte puțin de-a face cu postul intermitent, mai ales cu ăla ținut după ureche. Dacă, de exemplu, la ora 6 seara mănânci o porție de paste sau cartofi, până dimineața nu faci niciun fel de cetoză, că ai atâția carbs în sistem, că ți se bălăcește tot corpul în insulină, metaforic vorbind. Când întrerupi orice regim și revii la o alimentație dezechilibrată, cu exces de calorii, kilogramele în plus se vor reîntoarce, pentru că ele reprezintă exact efectul acelui dezechilibru alimentar. Inclusiv în postul intermitent se întâmplă la fel, cu o mențiune importantă- persoanele care sar peste mese au dificultăți mai mari în a menține un aport caloric general scăzut și sunt predispuse la ronțăială necontrolată și supraalimentare din cauze emoționale.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Kfetele: Ești specialist consacrat atât pe parte de nutriție, cât și pe partea de sport. Poți să te antrenezi dacă nu ai mâncat? 

Cori Grămescu[Sursa foto: Facebook]

Cori Grămescu:  Poți să te antrenezi, dar nu e eficient să o faci. Timpul de refacere după efort este mult mai mare în cazul oamenilor care fac frecvent antrenamente pe nemâncate (fasted workouts) și la studiile efectuate pe anumite tipuri de antrenamente s-a observat o performanță mai scăzută a participanților monitorizați. Tehnica cu "cardio pe burta goală" e specifică anumitor perioade din sporturile de tip bodybuilding, box, etc, acolo unde sportivii trebuie să atingă anumite standarde de definire sau slăbire, și atunci își forțează semnificativ corpul pentru a "face categoria" din perioada respectivă. Dar aceia sunt indivizi speciali, cu o masă musculară și cu un bagaj genetic foarte particular și o fac doar pe perioade delimitate de timp. Majoritatea oamenilor nu au de ce să se supună unui astfel de chin metabolic, mai ales dacă au ca obiectiv atingerea și menținerea unei stări de sănătate și energie bune.

Kfetele:   Care sunt în opinia ta, greșelile cele mai frecvente atunci când se ține postul intermitent?

Cori Grămescu[Sursa foto: Instagram]

Cori Grămescu:  Se amestecă foarte tare borcanele, pentru că lumea nu înțelege exact principiile balanței metabolice, a ratelor de absorbție a proteinelor și a necesarului de fibre. Pare o metodă foarte simplă de tăiat calorii- dacă renunț la o masa din cele 3 zilnice, automat o să slăbesc. Dar, și aici e un mare dar, corpul nostru va compensa lipsa caloriilor prin foame crescută, lipsa de energie pentru activitățile non-fitness și pofte alimentare tot mai greu de controlat. Dacă chiar funcționa postul intermitent, toată America era slabă, căci asta este cea mai populară dietă în SUA. Ori lucrurile nu stau deloc așa, ba din contră. A ține o dietă de tip post intermitent nu te degrevează de calcule nutriționale și calculat mărimea porțiilor necesare de macronutrienți, ba din contră, pune și mai mare presiune pe a face alegeri alimentare cât mai corecte și mai coerente.

Te invităm şi mâine, pe Kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi pentru femei, dar și interviuri cu celebrități.



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Interviu Giulia Nahmany: "Eu am trăit așa încă din copilărie. Mereu să dai și să ajuți pe alții care nu sunt atât de norocoși pe cât ești tu." EXCLUSIV

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Târgul de Crăciun de la Cluj se deschide mâine, 22 noiembrie 2024! Edy Chereji: „Anul acesta nu vor fi focuri de artificii, va fi un spectacol de lasere și drone care va marca începutul evenimentului”

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Robi de la “Casa iubirii”, prima reacție după înfrângerea din RXF. Concurentul s-a filmat cu ochiul bandajat și cu vânătăi: „Cam asta se întâmplă când te bați…”

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies