Mancarea ta preferata poate fi si mai gustoasa atunci cand o savurezi in timp ce asculti muzica potrivita, sustine un nou studiu.
Cercetarile anterioare demonstrasera ca genurile de muzica genereaza diverse sentimente, iar modul in care te bucuri de un fel de mancare poate fi afectat de emotii. Un nou studiu duce cercetarea la un alt nivel si incearca sa demonstreze felul in care muzica afecteaza perceptia asupra mancarii.
" Se stiu foarte putine lucruri despre influenta muzicii de fundal asupra perceptiei legate de mancare.", spune Han-Seok Seo de la Universitatea Arkansas.
Seo este co-autorul unei lucrari de cercetare care demonstreaza ca atunci cand intr-un magazin de vinuri se asculta muzica frantuzeasca sau germana, cele mai vandute feluri de vin sunt cele din tarile respective.
In noul sau experiment, 99 de degustatori (46 barbati si 53 femei) au gustat un aliment placut, unul care este asociat cu anumite emotii, comparativ cu unul mai putin popular, totul ascultand aceeasi bucata muzicala, recompusa pentru genurile clasic, jazz, hip-hop si rock.
Printre descoperiri se numara si faptul ca muzica jazz a facut ca ciocolata sa fie si mai gustoasa, in timp ce muzica hip-hop nu a avut acelasi efect. La fel s-a intamplat si in cazul ardeiului gras.
" Studiul a aratat ca muzica de fundal poate modifica modul in care sunt percepute aromele si, in general, acceptabilitatea ciocolatei", a explicat Seo.
Cercetatorii au mai aflat ca perceptia asupra felurilor de mancare variaza de la artistul care interpreteaza melodia, felul de mancare, experienta si cultura. Iar ciocolatierii nu sunt singurii care pot profita de rezultatele acestui studiu.
" Poate fi relevant in toate situatiile in care mancarea conteaza", spune Thomas Hummer, de la Univeristatea din Dresden, Germania. "Personal, nu imi place jazzul, asa ca am fost surprins sa aflu ce influenta are acesta asupra mai multor persoane. Atunci cand mancam, mediul din jurul nostru are un efect important, ne face sa mancam mai repede sau nu ne permite sa ne saturam, schimba gradul de acceptabilitate al felului de mancare sau transforma mancarea obisnuita in ceva special", explica Hummer.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro