Poți mânca sănătos cu sub 10 lei pe zi?
Răspunsul este în mod evident DA. Doar că există câteva obstacole. Primul este că nu toate suntem bucătărese pasionate de prepararea celor mai gustoase mâncăruri. Al doilea – este foarte greu să definești ce înseamnă „sănătos” într-o lume cu atât de multe informații contradictorii.
Dacă și tu faci parte din grupul persoanelor care nu sunt mulțumite de sumele cheltuite pentru a se hrăni și nu ești foarte sigură ce ai putea face în acest sens, atunci află că este suficient să urmezi trei sfaturi extrem de simple pentru a te menține și sănătoasă, și în limite rezonabile cu
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Iată cele trei sfaturi prin care poți să mănânci extrem de sănătos făcând economii în același timp.
- Renunță la mâncarea procesată. Nu doar că este nesănătoasă, dar este și mai scumpă. Uită-te atent la cât costă kilogramul de mezeluri comparativ cu un kilogram de pui și te vei convinge. Alege salatele și fructele în loc de hamburgeri și ciocolată. Durează doar câteva zile să te obișnuiești. Ca să nu existe confuzii în legătură cu termenii folosiți – prin procesat nu ne referim la orice mâncare care trece printr-un proces de preparare. Așa, și salata de vinete făcută în casă am putea să spunem că este procesată. Nu, ne referim la acele alimente care trec printr-o procesare care implică tratament chimic și cărora le sunt adăugate diverse ingrediente suplimentare celor pe care le conțin natural. Citește eticheta și vei fi surprinsă cât de multe produse din comerț fac parte din această categorie scumpă și nesănătoasă. Pentru a accesa simplu oferta de produse sănătoase și neprocesate poți să accesezi oricând ultimul catalog Lidl, de exemplu, sau să te uiți pe un pliant Superco dacă ești în căutarea unor prețuri și mai mici. Asta, evident, dacă ai un magazin Superco în împrejurimi.
- Alege cu atenție ingredientele în funcție de sezon și de ofertele pe care le găsești. Ordinea este: întâi de sezon, după care în funcție de oferte. În spatele acestui sfat simplu, dar extrem de eficient este un raționament care se bazează pe numeroase studii științifice. Organismul nostru este obișnuit să consume anumite ingrediente specifice zonei în care am petrecut cea mai mare parte a vieții.
- Alege cu atenție furnizorul. Tendința este să mergi la țărani și în unele cazuri este mai bine așa, dar există și câteva dezavantaje de care e preferabil să ții cont. S-ar putea, de exemplu, să pierzi mai mult timp. Apoi, proveniența alimentelor s-ar putea să nu fie neapărat clară. Avantajul cu comercianții consacrați este că majoritatea lor verifică cu atenție furnizorii alimentelor pe care le comercializează prin canalele lor de distribuție, produse pe cale le poți consulta și online, în revista Lidl, de exemplu. De ce fac supermarketurile asta? Pentru că numele lor este în joc și nu-și permit scandaluri, nu au unde să se ascundă în caz că o dau în bară. Au trecut vremurile când autoritățile nu se implică așa cum trebuie pentru protecția consumatorilor, așa că astăzi comercianții trebuie să-și verifice cu atenție sursele dacă nu vor să plătească un preț scump pe termen mediu și lung.
Un alt avantaj este că poți să te interesezi de oferte din confortul propriului cămin. Ți s-a făcut poftă de o salată răcoritoare de fructe? Perfect, intră pe Kimbino.ro și vezi unde găsești cele mai bune prețuri. Kimbino știe unde sunt reducerile deoarece conține cele mai recente cataloage online ale tuturor comercianților mari din România, ceea ce îți aduce economii de bani, dar și de timp.