Există nenumărate alimente pe care nu știm dacă le putem consuma sau nu în timpul postului. Însă fructele de mare se numără printre ele sau nu?
Află din rândurile următoare dacă poți sau nu să mănânci fructe de mare în post, dar și ce părere au reprezentanții bisericii despre acest subiect destul de discutat.
Motivul pentru care se crede că fructele de mare sunt de post
Anumite persoane consideră că fructele de mare sunt de post.
Chiar și în Muntele Athos se obișnuia să se consume fructe de mare doar în cazul unor priveghiuri absolut extenuante și îndelungate.
Citeste si: Ce nu ai voie să mănânci când ai VARICELĂ? Care este lista alimentelor interzise
Fructele de mare sunt de post sau nu, în prezent
Postul poate reprezenta o adevărată provocare pentru persoanele care sunt obișnuite să consume orice tip de carne în mod obișnuit. Conform celor spuse anterior, fructele de mare fiind sub formă de carne, în prezent, acestea sunt complet interzise în post. Excepție fac doar zilele în care există Dezlegare la pește.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Iar pentru a înțelege mai bine de ce NU avem voie să consumăm fructe de mare în post, există două mari motive. Primul este legat de faptul că Iisus și-a oferit trupul pe cruce pentru noi, astfel renunțând la propria lui persoană, prin urmare și noi trebuie să renunțăm la carne, în semn de recunoștință și iubire.
Citeste si: Ce să mănânci seara ca să slăbești. 10 idei pentru o cină dietetică și gustoasă
Ce spun reprezentanții bisericii
Concluzia generală și din punctul de vedere al multor reprezentanți ai bisericii este că fructele de mare sunt asimilate peștelui, prin urmare, se permite să le consumăm DOAR în zilele în care este Dezlegare la pește.
Părintele Bogdan Ivanov susține faptul că majoritatea persoanelor tind să fie tentați să creadă despre fructele de mare că sunt de post, pentru că sunt considerate de către călugării greci, de post.
Însă aceștia au fost obișnuiți să se hrănească cu fructele de mare chiar și în post, deși nu era dezlegare la pește, din cauza faptului că nu aveau prea multe alte surse de hrană.În aceeași idee continuă și arhimandritul Mihail Daniliuc, însă legat de călugării din Sfântul Munte, susținând faptul că o altă tradiție este legată de acești călugări care nu aveau ce sa mănânce, moment în care Maica Domnului li s-a arătat și i-a sfătuit să consume fructe de mare. Astfel, a apărut și Dezlegarea la pește, care la fel ca în cazul acestor călugări, se face doar în situații limită și nu are loc în toate posturile.
Cu ce poți înlocui carnea în perioada postului
Vinete – nu numai că te ajută să înlocuiești carnea, ci îți oferă și o mulțime de beneficii organismului tău. Ține cont ca atunci când le prepari să nu adaugi o cantitate foarte mare de ulei. Se recomandă prepararea la grătar, pentru a te bucura de un meniu cu adevărat delicios.
Conopidă – sursă bogată de proteine, conopida poate să fie consumată destul de des în post. Cu toate că este destul de greu de integrat în anumite feluri de mâncare, veți vedea că se va transforma într-un preparat cu adevărat deosebit.
Cartofi – în perioada postului, veți transforma cartofii într-un fel principal de mâncare. Puteți alege să îi consumați alături de o salată. Astfel, veți avea o masă copioasă și veți simți și starea de sațietate de care aveți nevoie pentru a vă satura și fără consumul de carne.
Fasolea – și această conține o cantitate mare de proteine și este folosită foarte des în prepararea diverselor feluri de mâncare pentru post. Datorită acesteia, organismul nostru va primi substanțele de care are nevoie pentru a funcționa la fel de bine, chiar dacă proteina animală lipsește.
Ciupercile – pot înlocui cu succes carnea, datorită cantității mari de fibre pe care o conțin, dar și a vitaminei B și a acidului folic. Acestea se regăsesc în nenumărate rețete de post, preparându-se în diferite moduri, pentru un meniu sănătos și de post.
Citeste si: CITEȘTE: Ce să faci pentru poftă de mâncare