Povestea Castelului Peleş construit de Carol I. A fost primul castel electrificat din Europa

Despre castelul peles pe scurt
Povestea Castelului Peleş construit de Carol I. A fost primul castel electrificat din Europa

Descoperă care este povestea Castelului Peleș și ce figuri importante din istorie au locuit în acest edificiu.

Castelul Peleș este o construcție plină de istorie, cu o valoare artistică inestimabilă, fiind în topul celor mai frumoase obiective turistice din Europa.

Este considerat unul dintre cele mai elegante castele din lume, având lumină electrică și încălzire proprie.

În anul 1871, domnitorul României, Carol I, împreună cu doamna Elisabeta, vine pentru prima dată sa-și petreacă vară, la Sinaia. Impresionat de frumusețea de nedescris a locului, acesta se hotărăște să-și construiască o reședință de vară, ,,în plină sălbăticiune a codrilor".

Astfel, pe 29 august 1875, s-a pus piatra de temelie a castelului, unde au fost zidite 2 pergamente, într-un tub de sticlă și o colecție de monede cu chipul Dormitorului Carol I.

Un lucru mai puțin știut, este faptul că aceasta a fost prima construcție din țara noastră cu fundație de beton.

Povestea Castelului Peleş

Castelul peles arhitectura

Citeste si: FOTO! Uite cum arata camera de aur de la Castelul Pelisor! E spectaculoasa, iar stralucirea ei pur si simplu te vrajeste!

Regele, închinând un pahar, a afirmat „Am înălţat acest castel, pentru a dovedi că Dinastia, liber aleasă de către naţiune, are adânci rădăcini în această frumoasă ţară; că suntem în comună legătură de dragoste cu poporul nostru şi că avem o încredere fără de margini în viitorul scumpei noastre patrii.

Este pentru mine o datorie sacră, şi în acelaş timp îndeplinirea uneia din cele mai sincere dorinţi ale inimei mele, să ridic, în această nouă casă a noastră, întâiul pahar plin de vin românesc, în cinstea şi pentru propăşirea României. Dumnezeu să ocrotească scumpa noastră Patrie!”

Construirea Castelului Peleș a durat 39 de ani

Până la finalizarea acestui proiect îndrăzneț au trecut 39 de ani, fiind proiectat de arhitecții de renume ai vremurilor, Johannes Schultz și Karel Liman.

Au fost folosite materiale de construcții de la fața locului: piatră de la cariera Piatra Arsă, lemn din pădure, piatră verde de la Slănic, pietriș de la râul Prahova și cărămizi coapte pe loc.                                         

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Pentru finisarea interioarelor, s-a folosit marmura de Carrara, fiind accentuată ideea de opulență.

Expoziția de arme din castel conține în jur de 4000 de exemplare, datând din secolele 14-17.

Însă, cea mai fastuoasă încăpere din castel este Apartamentul Imperial, pentru care, în timpul domniei Împăratului austro-ungar, Franz Joseph, în anul 1906, s-au cheltuit 100.000 de lei/aur.

Holul de Onoare a fost decorat de 140 de artiști, care au lucrat zi și noapte la cele 2000 de personaje sculptate, lucrarea costând, în anul 1911, 1,5 milioane lei/aur.

Citeste si: ATI FOST AICI? Castelul de la Miclauseni, liniste si hrana pentru trup si suflet

Principele Ferdinand și-a organizat ziua de naștere la Castelul Peleș

În anul 1892, de ziua Principelui moștenitor Ferdinand, care împlinea 27 de ani, s-a organizat, în Sala Maură, un mare bal, deși la Castelul Peleș nu se organizau petreceri.

Despre acest episod, regele Carol I scria în jurnalul personal: „Ziua de naștere a lui Nando, 27 de ani...seara, la ora 9:00, mare soare, 130 de persoane, aproape toată Sinaia.

...Focuri de artificii, bufet...Ora 11/12 ne retragem în Sala Maură, unde se dansează..."

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

În perioada 1916-1918, Castelul Peleș a fost locuit de ofițeri germani, în frunte cu generalul Mackensen, care nu l-au îngrijit, dar nici nu au schimbat ceva în ceea ce privește arhitectura.

Poiana castelului a fost amenajată cu plante, alei și terase cu ajutorul unui funicular, care a transportat 20.000 de metri cubi de pământ dislocat din muntele Molomoț.

Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa

De remarcat este faptul că Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa, având un generator propriu de energie electrică, independent de stațiunea Sinaia.

În anul 1947, după abdicarea forțată a Regelui Mihai I, Castelul Peleș a fost trecut în proprietatea statului român.

După revoluția din decembrie 1989, castelul a revenit regelui, titlul de proprietate rămânând la stat.

În anul 1991, Castelul Peleș s-a redeschis ca muzeu, deși în perioada 1975-1990, a fost închis de Nicolae Ceaușescu.

În zilele noastre, acesta se află pe locul II, în lista celor mai vizitate muzee, după castelul Bran.



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce este metoda KonMari de organizare si cum te ajuta sa obții casa pe care ti-o doresti

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies