Putini stiu cat de mult sufera femeile infertile, care nu pot avea copii pe cale naturala. Multe ajung la depresie si au nevoie de consiliere psihologica pentru a depasi acestea perioada dificila.
Ca si cand suferinta n-ar fi de ajuns, in Romania femeile infertile trebuie sa duca si o alta lupta: cu sistemul medical. Iata povestea unei mamici care a incercat ani de zile sa aiba copii si a reusit foarte greu, abia dupa ce a facut fertilizare in vitro la o clinica din strainatate.
Clinica din Romania versus clinica din strainatate
Carmen Ganea este acum o mamica fericita.
La inceputul anului 2014 visul ei s-a implinit, dupa ce a decis sa mearga la o clinica de fertilizare in vitro din orasul Zlin, Cehia. Atunci si-a dat seama ce diferenta uriasa este intre abordarea medicilor din Romania si a celor din strainatate.
„Sunt convinsa ca si in Romania exista medici minunati, dar pot sa afirm fara rezerve ca nu exista termen de comparatie. Sunt foarte multe diferente, dar cred ca cea care conteaza cel mai mult este consideratia cu care sunt tratati pacientii.
Cu toate acestea spune ca faptul ca a ales sa urmeze tratamentul a fost cea mai buna decizie pe care a luat-o: interventia a reusit din prima incercare, iar Carmen a ramas insarcinata cu gemeni. Copilasii au venit pe lume in noiembrie 2014. Trecusera 4 ani de asteptari si dezamagiri crunte.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Experienta din Romania: „M-au dus la demisol, sa plang acolo, ca sa nu deranjez”
Cei patru ani de tratamente esuate si experiente nefericite la clinicile din Romania si-au pus amprenta asupra vietii de cuplu, marturiseste Carmen:„Ţin minte ca dupa primul an in care am mers la mai multe consultatii in cadrul unei clinici renumite din Bucuresti, si eu, si sotul meu eram confuzi, bulversati si nu intelegeam ce problema avem si de ce nu reusim sa avem un copil. Dupa fiecare consultatie eram tot mai tristi si mai abatuti si plecam plangand de la clinica”.
Carmen spune ca fiecare procedura esuata insemna o adevarata drama pentru ea si sotul ei. Dincolo de interventiile dureroase, de sumele uriase cheltuite si de sperantele neimplinite, ea spune ca s-a lovit de raceala si lipsa de intelegere a medicilor din tara.
„La una dintre proceduri, medicul care mi-a facut ecografia mi-a spus sec si apasat ca organismul meu nu a reactionat la tratament si sa merg sa astept medicul specialist, pentru a primi de la el mai multe detalii. Medicul era intr-o interventie si mi s-a spus sa-l astept in sala de asteptare. Eram intr-o stare deplorabila, plangeam in hohote si simteam ca mi se taie respiratia. Una dintre persoanele de la receptie mi-a spus ca deranjez celelalte paciente si m-a invitat intr-un hol la demisol, unde plansul meu nu deranja pe nimeni. Am stat acolo pe trepte si am plans ore in sir, pana cand medicul s-a eliberat. Nimanui nu i-a pasat de suferinta mea, nimeni nu mi-a oferit un pahar cu apa, sau poate un calmant ceva, orice. Medicul mi-a spus rece si sec ca mai pot incerca abia peste sase luni, ca asa e recomandat. Nu stiu cum am plecat si cum am ajuns acasa. Mi-au trebuit nu sase luni, ci un an ca sa-mi fac curaj sa reiau investigatiile medicale”, isi aminteste Carmen cu lacrimi in ochi.
„Dragostea nu s-a impartit la doi, ci s-a dublat”
În momentul in care a decis sa mearga la o clinica din strainatate, totul s-a schimbat pentru Carmen. Şi-a dat seama ca lucrurile pot sta si altfel, ca medicii pot lucra organizat si eficient.
Adina Vochin, coordonatoarea in Romania a clinicii IVF Zlin, isi aminteste drama prin care trecea Carmen atunci cand a venit la ea pentru prima data:
„Suferea foarte mult si nu intelegea ce i se intampla, ce nu este in ordine cu ea sau cu sotul ei. Dupa aproape 3 ani de tratamente si analize, niciun medic nu reusise sa ii ofere un diagnostic clar. Desigur, fara diagnostic nu poate exista un tratament eficient. Un cuplu care se confrunta cu probleme de fertilitate este foarte sensibil emotional si fiecare nereusita este o trauma. Misiunea unei clinici nu este doar sa puna in aplicare niste proceduri medicale, ci si sa ofere pacientei tot suportul de care are nevoie, sa foloseasca toate resursele pentru reusita pacientului. Am reusit s-o ajut pe Carmen, raspunzandu-i la toate intrebarile si spunandu-i clar care sunt analizele pe care trebuie sa le faca inainte de-a merge la clinica din Zlin. Astfel, odata ajunsa acolo, totul a decurs normal si rezultatul s-a vazut imediat”, spune Adina Vochin.
„Copiii sunt minunati. Sunt cea mai mare bucurie a noastra”
Acum, dupa ani de suferinta, fiecare zi din viata lui Carmen a devenit o binecuvantare:„Copiii sunt minunati, sunt cea mai mare bucurie a noastra, sunt veseli, energici, iar dragostea noastra pentru ei nu s-a impartit la doi, ci s-a dublat. Nu cred ca putem descrie in cuvinte cat de fericiti suntem ca am reusit sa ne implinim acest vis.”
Carmen spera ca sistemul medical din Romania se va schimba radical, iar femeile infertile vor fi tratate cu acelasi professionalism si intelegere cum se intampla acum la clinicile din strainatate.