În 2001, oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze prima clonă genetică a unei pisici. Animalul, botezat CC, era viguros la naştere şi a dus o viaţă sănătoasă şi normală.
Această pisică, adusă pe lume prin cezariană pe 22 decembrie 2001, este primul animal de companie clonat vreodată. În mod surprinzător şi contrar tuturor aşteptărilor, CC nu arăta la fel ca pisica a cărei clonă era.
O procedură numită „transfer nuclear”
Astfel, Felis domesticus se alătură celorlalte specii (oi, şoareci, vaci, capre, porci şi multe altele) care au fost clonate printr-o tehnică numită „transfer nuclear”.
Tehnică implică transferarea de ADN de la o celulă donatoare la un ovul al cărui nucleu a fost îndepărtat. Mark Westhusin şi echipa sa de cercetătoride la Universitatea din Texas au realizat 188 de astfel de proceduri de transfer de ADN, folosind segmente de ADN din celulele epiteliale ale unui mascul
Au rezultat 82 de embrioni clonaţi, care au fost transferaţi la şapte femele-gazdă. Una dintre femele a rămas însărcinată, însă fetusul nu s-a dezvoltat pe deplin.
Succesul a venit după ce cercetătorii şi-au modificat strategia, folosind un tip diferit de celulă, provenit de la o femelă adultă, care avea pe blană un model în trei culori.
CC, singura supravieţuitoare
Din cei 87 de embrioni clonaţi implantaţi, CC a fost singurul supravieţuitor. Rata de succes este comparabilă cu cea obţinută în urma studiilor precedente referitoare la clonare.
Desigur, oricine s-ar aştepta ca o fiinţă clonată să arate la fel ca donatorul materialului genetic. Ei bine, CC a demonstrat că acest lucru nu este obligatoriu.
Blana pisicii nu este la fel cu cea a mamei-donator. Aceasta, deoarece, în timpul dezvoltării fetusului, atât factorii genetici, cât şi cei non-genetici influenţează pigmentul şi modelul blănii animalelor.
Pentru a confirma faptul că CC era, într-adevăr, o clonă genetică, cercetătorii au fost nevoiţi să facă teste ADN. Rezultatul a fost pozitiv.
O viaţă normală
Pisica s-a dezvoltat normal şi a avut o viaţă sănătoasă. Mai mult, în septembrie 2006, CC a născut patru pui. Unul a murit la naştere, însă restul, o femelă şi doi masculi, erau perfect sănătoşi.
Aceasta a fost prima oară când un animal clonat s-a reprodus pe cale naturală. CC pare să nu sufere de niciuna dintre problemele care au apărut la alte animale clonate.
„CC a fost mereu perfect normală, la fel şi puii ei. I-am monitorizat constant şi totul este în regulă”, declara, în 2006, Duane Kraemer, profesor de medicină veterinară, cel care a adoptat-o pe CC.
Sursa: Incredibilia.ro