Prajitura cu foi de bulion si crema de gris este un desert foarte bun de post. Se face repede, iar ingredientele nu te costa mult.
Ingrediente:
Ingrediente foi:
15 linguri ulei
15 linguri bulion
7 linguri zahar
500 gr faina
1/2 lingurita bicarbonat
un varf de cutit sare
esenta de rom
Ingrediente prima crema:
1 l apa
200 gr gris
250 gr margarina
zahar dupa gust
100 gr nuca de cocos
o lamaie
Ingrediente a doua crema:
400 gr gem de prune
o cana de samburi de nuca
Decor:
nuca macinata
Preparare:
Mod
Uleiul se amesteca cu zaharul si sare pana ce zaharul se topeste. Se adauga treptat bulionul, romul si faina amestecata cu bicarbonatul. Compozitia obtinuta se amesteca bine pana ce se formeaza un aluat elastic si nelipicios. Daca mai este nevoie de faina se mai adauga!
Aluatul format se da la rece pentru aproximativ o jumatate de ora.
Dupa aceea aluatul se imparte in 4 si se coc pe rand 4 foi pe dosul unei tavi unse cu ulei si tapetate cu faina.
Dupa ce s-au copt se da cu grija jos de pe fundul tavii si se lasa la racit.
Mod preparare prima crema:
Se pune apa, coaja de lamaie si zaharul la fiert, pentru inceput puteti pune 10 linguri zahar, iar daca mai este nevoie se mai adauga la sfarsit. Cand lichidul a inceput sa fiarba se adauga in ploaie grisul si se amesteca continuu pana cand se ingroasa. Cand s-a ingrosat se ia de pe foc si se incorporeaza margarina, zeama de lamaie si nuca de cocos.
Crema se da la rece pentru cateva minute.
Asamblare prajitura:
Se pune prima foaie, jumatate din cantitatea de crema de gris, foaie, gemul de prune, iar deasupra gemului de prune presarat cu nuca macinata (oprim putina nuca sa presaram si pe deasupra), peste nuca se pune a treia foaie, dupa aceea se pune restul de crema de gris (se opreste putin si pentru decor) si ultima foaie. Atentie: Nu se apasa pe foi pentru a presa prajitura, deoarece se vor inmuia singure si se for aseza!!!
Ultima foaie se unge in strat foarte subtire cu crema de gris ramasa pentru decor si se presara cu nuca macinata.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro