Iată cum poți prepara o prăjitură deicioasă cu mere, beze și nucă.
Prăjitura cu mere, bezea și nucă este
Se prepară foarte ușor, iar blatul fraged, combinat cu fructele dulci-acrișoare și bezeaua crocantă, este un adevărat deliciu.
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp fierbe carnea de vită. Ce beneficii are carnea de vită
Prăjitură cu mere, bezea și nucă
Ingrediente:
Pentru blat
8 gălbenușuri
20 linguri de zahăr
20 linguri ulei
24 linguri făină
20 linguri lapte
2 pliculețe praf de copt
4 plicuri zahar cu rom sau vanilat
18 mere roșii
24 nuci
scorțișoară.
Pentru bezea
8 albusuri
16 linguri zahar
Citeste si: CITEȘTE: Rețetă de Gulaș unguresc. Mod de preparare și ingrediente
Mod de preparare:
Se curăță merele de coajă și se dau pe răzătoarea mare.
Apoi se scurg de suc și se pun într-o cratiță, împreună cu o parte din zahăr și din cantitatea de nuci.
Se pune acest amestec pe aragaz, la foc potrivit și se lasă timp de 15-20 de minute, până se înmoaie.
Se ia cratița de pe foc și se lasă la răcit.
Se separă gălbenușurile de albușuri.
Se pun gălbenușurile într-un bol și se freacă cu zahărul rămas până când zahărul se topește și compoziția își mărește de două ori volumul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: NOTEAZĂ: Salate simple pentru slăbit. 3 rețete care te ajută să mănânci pe săturate cu puține calorii!
Se adaugă în ordine, ulei, lapte, făină și praf de copt și se amestecă bine.
Se obține un aluat vârtos, care se întinde uniform pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și tapetată cu puțină făină.
Se lasă la cuptor aproximativ 15-20 de minute și la sfârșit se face testul cu scobitoarea.
Se bat albușurile spumă, se adaugă zahărul și se obține o bezea consistentă și lucioasă.
Se adaugă în bezea cealaltă parte din cantitatea de nuci și se amestecă ușor cu mișcări largi astfel încât să nu se strice bezeaua.
Se scoate aluatul din cuptor și se acoperă cu un strat de mere cu nucă, apoi cu bezeaua cu nucă.
Se bagă din nou la cuptor până când aluatul se coace și bezeaua se rumenește puțin.
Citeste si: CITEȘTE: 4 Tipuri de dressing pentru salata ta de legume
Această prăjitură este un adevărat deliciu și poate fi preparată și cu alte fructe cum ar fi vișinele, afinele, prunele, gutuile, perele, căpșunile, murele, piersicile sau caisele.
Foarte important este faptul că ingredientele care dau un gust deosebit acestei prăjituri sunt nucile.
Specialiștii în nutriție au confirmat beneficiile pe care le aduc organismului nucile.
„Superfood și brain-food la un loc (că nu degeaba au forma unui creier)
singurele oleaginoase care conțin acizi grași esențiali Omega 3 și iod
bogate în fibre, vitamina E, acid folic, magneziu, potasiu, zinc, cupru, seleniu și fier
Minusuri:
65% grăsime (față de 45-50% în fistic sau migdale)
10% proteine (față de 25% în fistic sau migdale)
densitate calorică mare adică 600-650 cal/100g”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic, pe contul său de Instagram.
„Porția corectă: 25-30g (aprox 200 cal), adică miezul de la 4 nuci”, a adăugat Mihaela Bilic.
Citeste si: CITEȘTE: Dieta cu ANANAS. Cum poți slăbi 5 kg în 5 zile
O altă variantă de prăjitură cu mere și bezea cu nuci
Blat- prăjitură cu mere și bezea cu nuci:
8 linguri apă
8 linguri zahăr
8 linguri ulei
3 gălbenușuri
8 linguri făină
2 linguri cacao
un praf de sare
o jumătate linguriță praf de copt
o jumătate linguriță bicarbonat
Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce poți înlocui carnea. Alege un al aliment sănătos că înlocuitor
Bezea- prăjitură cu mere și bezea cu nuci:
3 albușuri
un praf de sare
6 linguri zahăr
6 linguri nuca măcinată
Umplutura de mere- prăjitură cu mere și bezea cu nuci:
1 kilogram de mere
2 linguri zahăr
2 linguri zeamă de lămâie
scorțișoară măcinată.
Citeste si: CITEȘTE: Alimente cu puține calorii pe care le poți adăuga în dieta ta
Mod de preparare- prăjitură cu mere și bezea cu nuci:
Merele se curăță și se dau pe răzătoare, apoi se pun împreună cu zahărul și zeama de lămâie pe foc, amestecându-se până scade toata zeama, iar spre sfârșit se pune și scorțișoara.
Apoi se lasă la răcit.
Se pun într-o cratiță apa, zahărul, cacaua și se amestecă bine la foc mic.
După ce zahărul s-a topit, se ia de pe foc și se lasă la răcit.
Apoi se adaugă gălbenușurile, uleiul, făina, sarea, bicarbonatul si praful de copt.
Se pune compoziția într-o tavă și se bagă la cuptor la temperatura de 180 de grade C, timp de aproximativ 25-30 de minute.
Separat se bat albușurile spumă cu zahărul, până se formează o bezea tare, după care se adaugă nucile măcinate. Se amestecă ușor.
În tava cu blatul pe jumăte făcut se întind merele uniform, apoi se adaugă bezeaua.
Se reduce temperatura la 160 grade C și se introduce tava în cuptor timp de 45 de minute.
La final, se scoate prăjitura din cuptor, se lasă la răcit și se porționează.
Citeste si: Beneficiile amestecului de miere si scortisoara, doza naturala de sanatate