Aceasta este varianta celebrei prajituri cu bulion, doar ca poate fi consumata si in post.
INGREDIENTE
5 linguri bulion
10 linguri apa
15 linguri ulei
100 gr zahar
700 gr faina
1 plic praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura otet de mere
1 varf cutit sare
Pentru crema:
1200 ml apa
1 lingura ulei de
masline
250 gr gris
2 linguri faina
450 gr compot de ananas(doar fructele)
125 gr zahar
1 varf cutit sare
400 gr gem de prune cu miez de nuca
Mod de preparare
Pentru aluat, diluam bulionul cu apa, iar zaharul il frecam cu uleiul si sarea, pana la fluidizarea acestora.
Amestecam cele doua compozitii, apoi adaugam bicarbonatul stins in otet si incepem sa incorporam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Este bine sa folosim bulion facut in casa, fara consevanti.
Vom obtine un aluat nu foarte tare si usor lipicios, dar nu ne vom speria, pentru ca il lasam sa se odihneasca 20-30 de minute, acoperit cu o folie si vom observa ca nu va mai fi lipicios.
Dupa ce am lasat aluatul la odihnit, il impartim in patru parti egale.
Infainam usor masa de lucru si sucitorul de aluaturi si intindem fiecare parte de aluat in cate o foaie cat dimensiunea tavii.
Rulam foaia pe sucitor si o transferam pe tava unsa usor vu putin ulei.
Coacem fiecare foaie cate 3-5 minute in cuptorul preincalzit, la 180 de grade.
Pentru crema, amestecam grisul cu faina si zaharul si le diluam cu putina apa rece.
Adaugam si putina sare, uleiul si restul de apa si fierbem crema la foc mediu, mestecand continuu, pana cand se ingroasa mai mult decat o budinca si incepe sa faca basicute.
Dam crema la rece, acoperind-o cu o folie pentru a nu prinde crusta la suprafata.
Scurgem bucatile de ananas si le trecem prin blender, apoi incorporam piureul rezultat in crema rece, adaugand cate putin si mixand pana se omogenizeaza.
Asezam hartie de copt in tava pe care am copt foile si punem prima foaie.
Intindem peste ea jumatate din crema, o acoperim cu a doua foaie si o presam usor, apoi intindem gemul de prune cu nuca, asezam urmatoarea foaie peste el, la fel presam usor foaia si intindem restul de crema, culminand cu ultima foaie de aluat.
Acoperim prajitura cu o folie, asezam peste ea o greutate si o dam la rece de pe o zi pe alta sau cel putin 4-5 ore, pentru a o putea portiona frumos.
Sursa
INGREDIENTE
5 linguri bulion
10 linguri apa
15 linguri ulei
100 gr zahar
700 gr faina
1 plic praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura otet de mere
1 varf cutit sare
Pentru crema:
1200
ml apa
1 lingura ulei de masline
250 gr gris
2 linguri faina
450 gr compot de ananas(doar fructele)
125 gr zahar
1 varf cutit sare
400 gr gem de prune cu miez de nuca
Mod de preparare Pentru aluat, diluam bulionul cu apa, iar zaharul il frecam cu uleiul si sarea, pana la fluidizarea acestora.
Amestecam cele doua compozitii, apoi adaugam bicarbonatul stins in otet si incepem sa incorporam treptat faina cernuta impreuna cu praful de copt.
Este bine sa folosim bulion facut in casa, fara consevanti.
Vom obtine un aluat nu foarte tare si usor lipicios, dar nu ne vom speria, pentru ca il lasam sa se odihneasca 20-30 de minute, acoperit cu o folie si vom observa ca nu va mai fi lipicios.
Dupa ce am lasat aluatul la odihnit, il impartim in patru parti egale.
Infainam usor masa de lucru si sucitorul de aluaturi si intindem fiecare parte de aluat in cate o foaie cat dimensiunea tavii.
Rulam foaia pe sucitor si o transferam pe tava unsa usor vu putin ulei.
Coacem fiecare foaie cate 3-5 minute in cuptorul preincalzit, la 180 de grade.
Pentru crema, amestecam grisul cu faina si zaharul si le diluam cu putina apa rece.
Adaugam si putina sare, uleiul si restul de apa si fierbem crema la foc mediu, mestecand continuu, pana cand se ingroasa mai mult decat o budinca si incepe sa faca basicute.
Dam crema la rece, acoperind-o cu o folie pentru a nu prinde crusta la suprafata.
Scurgem bucatile de ananas si le trecem prin blender, apoi incorporam piureul rezultat in crema rece, adaugand cate putin si mixand pana se omogenizeaza.
Asezam hartie de copt in tava pe care am copt foile si punem prima foaie.
Intindem peste ea jumatate din crema, o acoperim cu a doua foaie si o presam usor, apoi intindem gemul de prune cu nuca, asezam urmatoarea foaie peste el, la fel presam usor foaia si intindem restul de crema, culminand cu ultima foaie de aluat.
Acoperim prajitura cu o folie, asezam peste ea o greutate si o dam la rece de pe o zi pe alta sau cel putin 4-5 ore, pentru a o putea portiona frumos.
Sursa Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro
Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro