Aceasta prajitura cu foi, ge si crema de gris caramel este un desert absolut delicios de post. Cu siguranta familia ta o sa fie incantata de gustul deosebit.
Pentru FOI( 3 bucăţi):
1 cană suc de roşii
1 cană zahăr
10 linguri ulei
3 linguri miere
1 linguriţă amoniac stins
1 – 2 plicuri zahăr vanilat
coaja rasă de la 1/2 lamâie
făină cât cuprinde (cca 600 gr făină)
Prajitura de post cu foi, gem si crema de gris caramel Pentru CREMĂ:
1 borcan de gem (după preferinţă) – cca.
1 cană nucă
1 cană zahăr
600 ml apă fiartă
100 gr. griş
margarină cât două nuci (cca 80-100 gr)
Prajitura de post cu foi, gem si crema de gris caramelPentru GLAZURA:
7 linguri zahăr
2 linguri cacao
3 linguri apă
1 cub mic de margarină (cca 40 -50 gr)
Mod de preparare
FOILE (3 foi):
– Se amestecă foarte bine sucul de roşii, uleiul, zahărul şi zahărul vanilat până când zahărul se topeşte.
3-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 2– Se adaugă mierea, amoniacul stins cu puţină zeamă de lămâie, coaja rasă de lămâie, apoi se pune treptat făina (cernută înainte) cât cuprinde, pentru a rezulta un aluat tare care să poată fi frământat şi modelat.
Prajitura de post cu foi din suc de rosii 3– Se împarte aluatul în trei părţi egale şi se întind trei foi care se coc pe fundul tăvii.
– Se tapetează tava cu făină sau hârtie de copt, se aşează foaia de aluat care se înţeapă cu furculiţa şi se bagă la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru cca 10 minute (depinde de cuptor), până când foaie se rumeneşte uşor pe margini.
5-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 4– După ce toate foile s-au copt se lasă să se răcească.
– În timp ce foile se răcesc, ne ocupăm de umpluturi.
CREMA DE GRIŞ CARAMEL:
– Într-o crăticioară se pune o cană de zahăr şi se lasă la foc mic până ce zahărul se caramelizează (se topeşte) şi capătă o culoare uşor maronie.
– Peste zahărul caramel se toarnă 600 ml apă fierbinte şi se lasă siropul să fiarbă la foc mic, până se topeşte complet caramelul. (Pentru a se evita orice incident/ accident, mare atenţie, să nu puneţi cumva apă rece! Caramelul în contact cu apa rece îşi măreşte volumul şi poate stropi şi curge necontrolat.
Prajitura de post cu foi din suc de rosii 8– Când caramelul s-a topit, în siropul obţinut se adaugă treptat şi în ploaie grişul, amestecând viguros şi continuu pentru a nu face cocoloaşe, apoi se lasă la foc mic să fiarbă amestecând în continuare, până când grişul este fiert şi se îngroaşă.
– Când crema de griş caramel este gata, se dă la o parte de pe foc, se adaugă margarina şi se amestecă până ce aceasta se integrează în cremă.
– Se pune fierbinte între foi.
UMPLUTURA DE GEM:
– Într-un vas se amestecă gemul (eu am folosit magiun de prune) cu nuca măcinată.
– De precizat, că gemul folosit trebuie să aibă o consistenţă mai densă (mai gros).
GLAZURA:
– Într-un vas se amestecă 7 linguri de zahăr, 2 linguri cacao şi 3 linguri de apă, care se pun la fiert la foc mic, până când glazura începe să fiarbă. După ce a fiert 2-3 clocote se dă la o parte de pe foc şi se adaugă margarina.
– Se toarnă fierbinte peste prăjitură.
ASAMBLARE:
– La asamblare, ordinea pentru cele două umpluturi este după dorinţa fiecăruia.
7-Prajitura de post cu foi din suc de rosii 9– Se aşează prima foaie în tava de asamblat, se întinde în strat consistent umplutura de gem care se nivelează şi se aşează foaia a doua care se presează puţin.
Prajitura de post cu foi din suc de rosii 10– Peste foaia a doua se toarnă crema de griş caramel, caldă, se întinde uniform şi se pune apoi ultima foaie care se presează de asemene puţin.
Prajitura de post cu foi din suc de rosii 11– După ce prăjitura este asamblată se face glazura de cacao care se toarnă fierbinte peste cea de a treia foaie.
– Prăjitura asamblată se dă la rece şi se ţine acolo aproximativ 1-2 zile, timp în care foile se înmoaie şi se înfrăgezesc.
– Înainte de a se servi, se taie prăjitura şi se decorează după preferinţă: nucă măcinată, cocos, etc. (Eu am pus câteva fructe goji).
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro