Prajitura "Noaptea de Paste" este o adaptare dupa reteta prajiturii Regina Maria, o prajitura ce merita sa o puneti pe lista voastra cu retete de prajituri pentru Pasti.
Ingrediente
Pentru blatul cu vanilie:
4 oua
4 linguri zahar
2 linguri ulei
4 linguri faina
un varf lingurita praf de copt
esenta de vanilie
Pentru blatul cu nuca:
5 albusuri
5 linguri zahar
5 linguri nuca macinata
5 linguri pesmet de biscuiti
2 picaturi esenta de migdale
Pentru crema:
5 galbenusuri
100 g zahar pudra
2 linguri amidon
400 ml lapte
200 g ciocolata
200 g unt
Mod de preparare
Blat cu vanilie:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o spuma densa si lucioasa. Galbenusurile frecate cu ulei si esenta de vanilie le turnam peste albusuri si mixam usor. La sfarsit, incorporam faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Turnam compozitia in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute. Scoatem blatul din tava, il punem pe un gratar si-l lasam la racit cu tot cu hartia de copt.
Blat cu nuca:
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza bine pana obtinem o spuma lucioasa ce se tine bine de paletele mixerului si face tepi la atingere. Adaugam esenta de migdale, nuca macinata si pesmetul si amestecam usor cu o spatula cu miscari de jos in sus.
Compozitia o turnam in tava (40/28 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu pentru cca 25 de minute, in functie de cuptor. Se pune la racit pe un gratar, cu tot cu hartia de copt.
Citeste si: Cum se prepară prăjitura "Învierea Domnului". Se face de Paște, de peste 100 de ani
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Ce să pui în apa în care fierbi ouăle de Paște, ca să se curețe foarte repede și frumos
Crema cu ciocolata:
Galbenusurile, zaharul si amidonul se amesteca bine, pana se obtine o crema omogena. Turnam laptele putin cate putin amestecand continuu, sa nu se formeze cocoloase. Punem vasul pe foc mic si amestecand continuu cu un tel se fierbe compozitia pana se ingroasa, ca o budinca. In crema fierbinte punem ciocolata rupta bucatele si untul taiat cubulete. Se amesteca bine pana la omogenizare. Dam vasul deoparte, lasam putin sa se racoreasca, apoi dam la rece.
Cum se prepara crema de ciocolata
In tava in care am copt blaturile, tapetata cu folie alimentara punem blatul cu vanilie, de pe care am scos mai intai hartia de copt. Punem jumatate din cantitatea de crema in strat uniform. Peste crema punem blatul cu nuca (cu hartia de copt in sus). Scoatem hartia de copt cu atentie si acoperim cu restul de crema. Dam la rece pentru cateva ore. A doua zi se taie foarte bine si frumos.
Sursa: culinar.ro