Prăjitura Televizor este un desert fin, sofisticat și care îți va aminti de copilărie. Dacă nu ați făcut până acum această prăjitură, noi vă spunem care este cea mai simplă rețetă.
Prăjitura Televizor sau prăjitura Budapesta, cum mai este cunoscută, face parte din categoria deserturilor rafinate și care au un aspect extrem de ”comercial”. Dacă aveți pe cineva drag care își sărbătorește astăzi ziua de nume, îi puteți face o surpriză dulce.
Prăjitura Televizor, un desert pentru ocazii speciale
Prăjitura Televizor este o combinație senzațională de blat de cacao, pandișpan cu vanilie și multă cremă de unt, deci conține tot ce ne putem dori. Cu siguranță se regăsește în caietul vechi cu rețete al bunicii sau al mamei. Este o prăjitură fină, gustoasă și cu un aspect de cofetărie.
Prăjitura Televizor sau Budapesta face parte din categoria deserturilor care ne-au îndulcit copilăria. Rețeta este foarte veche, dar și acum, după generații întregi, a rămas la fel de apreciată și cu siguranță nu se va demoda niciodată.
În prezent, se găsesc mai multe variante ale acestei prăjituri, dar noi am decis să vă prezentăm rețeta clasică, exact așa cum era preparată de mama sau de bunica, în copilăria noastră.
Ingrediente pentru cele două blaturi de cacao:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- 250 g făină
- 120 g unt, la temperatura camerei
- 4 linguri cacao
- 150 ml lapte
- 120 g zahăr
- 5 ouă
- o linguriță praf de copt
Ingrediente pentru blatul de vanilie:
- 5 linguri zahăr
- 5 linguri făină
- 4 linguri apă
- 4 ouă
- esență vanilie
- un plic praf de copt
Ingrediente pentru cremă:
- 250 g zahăr
- 200 ml lapte
- două linguri făină
- 250 g unt
- esență de rom
Cum se prepară prăjitura Televizor
Prima dată trebuie să vă apucați de prepararea blaturilor de cacao. Pentru asta, separați albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cât mai tare, împreună cu zahărul. Gălbenușurile se amestecă foarte bine cu untul, cu pudra de cacao, cu lapte și cu făină.
După aceea, turnați spuma de albușuri peste crema de gălbenușuri și omogenizați. La final, adăugați și praful de copt și amestecați iar. Luați o tavă, în care puneți hârtie de copt și turnați aluatul. Băgați tava la cuptorul preîncălzit și lăsați-o pentru aproximativ 20-25 de minute.
După ce este gata, blatul trebuie lăsat să se răcească. Între timp, începeți să pregătiți blatul de vanilie. Separați și de data aceasta albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cât mai tare, împreună cu zahărul. După aceea, adăugați în această spumă gălbenușurile, unul câte unul.
Amestecați bine și puneți și făina cu praful de copt, puțin câte puțin. Încorporați foarte bine compoziția. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, turnați aluatul și băgați-l la cuptor pentru 25 de minute. Și acesta trebuie lăsat să se răcească, după ce se coace.
Ultima dată faceți crema pentru prăjitură. Laptele se amestecă bine cu făina și se pune pe foc mic. Aveți grijă să amestecați, ca să nu apară cocoloașele. Crema trebuie lăsată pe foc, până când se îngroașă. Frecați bine untul cu zahărul și apoi puneți esența de rom.
După aceea, puneți untul în crema de lapte și amestecați foarte bine. Compoziția trebuie să se răcească, înainte să o puneți în prăjitură.
Când blatul de cacao s-a răcit, îl tăiați pe jumătate. Prima parte din blat trebuie să fie așezată într-o tavă. Peste acesta puneți un strat de cremă, apoi blatul de vanilie. Turnați și restul cremei, iar deasupra puneți al doilea blat de cacao.
Dacă vreți, prăjitura se poate orna cu o glazură de ciocolată, pentru un aspect și mai spectaculos.