Unii oameni jura ca nu isi pot incepe ziua fara o ceasca de cafea tare, altii insa prefera sa bea dimineata o cana aromata de ceai.
Controversele privind beneficiile celor doua bauturi sunt de mult timp. Intrebarea ce este mai bine sa bei: o ceasca de cafea sau o cana de ceai negru sau verde, probabil ca va ramne inca mult timp.
Un studiu, citat de dailymail.co.uk, a dus la concluiza ca o ceasca de cafea pe zi nu are nici beneficii globale pentru sanatate, dar nu a facut nici rau, in timp ce ceaiul a avut insa beneficii clare.
Iata, conform studiului avantajele si dezavantajele fiecarei bauturi.
Avantajele ceaiului:
- Baut trei- patru cani de ceai pe zi poate reduce posibilitatea unui atac de cord
- Ajuta la prevenirea diabetului de tip 1 si poate incetini progresia acestuia
- Oamenii care au baut ceai negru de patru ori pe zi timp de sase saptamani s-au dovedit a avea niveluri mai scazute de cortizol, hormonul stresului
- Conţine fluorura, care protejeaza dintii
- Ceaiul verde poate proteja impotriva cancerului pulmonar
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
-
- Ceaiul verde contine anti-oxidanti, care pot avea un potenţial anti-imbatranire
- Ceaiul hidrateaza
Dezavantajele ceaiului:
- Poate contine pesticide, chiar daca acesta a fost etichetat ca fiind ecologic
- Contine o cantitate mare de tannin, substanta care reduce absorbtia fierului in organism si, in timp, poate duce la anemie.
- Contine cofeina (ceaiul negru), care a fost dovedit ca provoca anxietate si creste tensiunea arteriala
Avantajele cafelei:
- Reduce riscul de a muri de boli de inima
- Imbunatateste memoria si timpii de reactie pe termen scurt
- Produsele chimice gasite in cafea ar putea fi folosite pentru a face noi medicamente pentru a trata boli de inima si insomnie
- Cofeina din cafea creste eficacitatea analgezicelor
Dezavantajele cafelei:
- Pateaza dintii
-
Scade fluxul sanguin la nivelul inimii- Peste 1.000 de produse chimice au fost gasite in cafeaua prajita, 19 dintre ele fiind cunoscute cancerigene
- In cazul gravidelor, consumul mare de cafea creste semnificativ riscul de copii nascuti morti.