Christstollen este un celebru cozonac nemțesc, aromat și plin de fructe confiate. Iată cum îl poți prepara acasă, după o rețetă simplă, care nu are cum să dea greș.
Nemții se mândresc cu un cozonac extrem de aromat, făcut după o rețetă tradițională, veche de peste 500 de ani. Este vorba despre cozonacul Christstollen sau mai simplu, Stollen. Deși pare mai greu de făcut acasă, noi am găsit o rețetă cu ajutorul căreia îl puteți prepara exact ca la carte.
Christstollen, o minunăție de cozonac
Așa cum noi, românii, avem obiceiul de a prepara deja celebrii cozonaci pufoși cu ocazia sărbătorilor de iarnă, și alte popoare au rețetele lor pentru astfel de deserturi.
Nemții au inventat o rețetă de cozonac, numit Stollen, care rămâne fraged chiar și după o lună. Bineînțeles că pentru asta trebuie să respectați întocmai rețeta tradițională a nemților.
Acest cozonac este o adevarată nebunie: unt, multe fructe confiate și nuci. Așa arată umplutura cozonacului nemțesc. Stollen a fost făcut pentru prima dată încă din anul 1474. Denumirea lui originală este Christstollen, care înseamnă cozonacul lui Hristos.
Aluatul acestui preparat tradițional nemțesc seamană cu cel al cozonacului nostru, doar că se face diferit. Veți avea nevoie de mult unt și trebuie să pregătiți mult mai multă umplutură, spre deosebire de cozonacul clasic, cu care suntem noi obișnuiți.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Iată ingredientele de care veți avea nevoie:
Pentru aluat:
- un kg de făină
- o linguriță rasă de sare
- 50 g drojdie proaspată sau 14 g uscată
- 250 ml lapte călduț
- 250 unt cu 82% grăsime
- 150 g untură de porc sau 200 g unt cu 82% grăsime
- două gălbenușuri
- 150 g zahăr
- coaja de la o lămâie
- vanilie
Pentru umplutură:
- 200 g nucă
- 100 g merișoare
- 250 g stafide
- 300 g coji de lămâie și portocale
- 150 g ciocolată
- 150 g migdale
Pentru decor:
- 150 unt cu 82% grăsime
- 150 g zahăr pudră
Cum se prepară cozonacul Christstollen?
Într-un vas, puneți făina, peste ea adăugați drojdia și jumătate din lapte. Nu uitați că acesta trebuie să fie călduț. Amestecați doar la suprafață ingredientele și lăsați apoi aluatul deoparte, pentru 30 de minute. Acoperiți vasul cu un prosop.
După aceea, adăugați untura cu untul topit și laptele care v-a rămas. Dacă nu folosiți untură, amestecați untul cu cel topit. Omogenizați foarte bine aluatul.
Separat, bateți gălbenușurile cu sarea, zahărul, vanilia și coaja de lămâie. Apoi le adăugați peste aluat și omogenizați. Frământați aluatul de cozonac, până observați că se va dezlipi ușor de pe vas. După aceea, lăsați-l la dospit cel puțin o oră, într-un loc cald.
Între timp, pregătiți umplutura pentru Stollen. Nuca, migdalele, ciocolata și cojile de fructe trebuie mărunțite cu un cuțit. După ce aluatul a crescut, adăugați în el toate ingredientele pentru umplutură și amestecați.
Întindeți aluatul și apoi împăturiți-l de două ori. Cozonacul trebuie să aibă o formă lunguiață și să semene cu un copil în scutece. Înainte de a-l băga în cuptor, trebuie lăsat peste noapte într-un loc mai rece, dar nu la frigider. A doua zi, băgați tava în cuptorul preîncălzit, pentru aproximativ o ora și jumătate. Pentru glazură, trebuie să topiți untul. După ce veți scoate cozonacul din cuptor, îl ungeți cu unt și presărați zahăr pudră. Repetați procedeul de câteva ori, în această ordine.