Budinca de orez cu mere este o reteta care ne duce cu gandul la bucataria bunicii si la copilarie.
Ingrediente:
350 grame de orez
1 litru de lapte
150 grame de zahar
1 lingurita de sare
4 oua
4 mere potrivite
esenta de vanilie
100 grame unt
pesmet pentru tapetarea tavii
scortisoara
3 linguri de zeama de lamaie
Mod de preparare:
Curata merele si indeparteaza cotorul. Spala merele si taie-le in felii subtiri. Treci feliile de mere in zeama de lamaie pentru ca merele sa nu se oxideze in timp ce te ocupi de orez.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Fierbe orezul in lapte pana se face moale.
Inainte de a pune orezul in lapte, adauga in timp ce acesta fierbe untul si sarea. Dupa ce orezul a fiert suficient in laptele cu unt si sare, ia oala de pe foc.
Sparge doua oua intr-un bol si adauga inca doua galbenusuri. Bate albusurile cu aproximativ 50 de grame de zahar pudra.
Bate albusurile cu telul si apoi amesteca-l cu orezul rece (evita sa faci asta cata vreme budinca este foarte calda).
Adauga apoi celelalte ingrediente. Amesteca esenta de vanilie impreuna cu feliile de mere. Poti, de asemenea, sa razuiesti coaja de la lamaia stoarsa pentru evitarea oxidarii merelor.
Poti coace budinca intr-o tava cu forma (daca alegi o tava rotunda, budinca va semana cu un tort din orez). Inainte de a pune budinca in tava, unge-o cu putin unt. Adauga deasupra bezeaua facuta din albusurile celor doua oua.
Lasa budinca in cuptor la flacara medie timp de 25-30 de minute.
Se poate servi atat rece cat si calda.