Gustul perfect al unui preparat nu este dat de maniera in care il pregatesti, nici pe departe.
Nu conteaza prea mult cum il asezi in farfurie, nu conteaza nici marimea portiei, nici detaliile retetei. Gustul perfect este dat de pasiune, de dragostea pe care o transmit mainile tale mancarii, de bucuria din suflet, de familie, de cantecele pe care le murmuri cand gatesti.
Pentru acest Craciun, iti propun cateva preparate interesante, din jurul lumii, ale caror retete au fost pastrate de-a lungul timpului cu sfintenie.
Iata sapte preparate speciale de Craciun:
1. Bizcocho Criolla (Republica Dominicana)
Este o prajitura caraibiana traditionala, pe care mamele si bunicile o pregatesc in orice zi de sarbatoare. Are un blat moale si pufos, un gem divin de ananas si bezea pe deasupra, fiind un preparat absolut spectaculos, insa usor de facut, cu ingrediente simple.
2. Pollock Fillet Grenobloise (Franta)
Această reteta sofisticata, care se serveste in cele mai elegante retaurante din Paris, dar si in bucatariile traditionale din oraselele
din Sudul Frantei, mi-a dat cele mai mari emotii. De ce? Pentru ca am o obsesie cu bucataria franceza: ca este complicata, ca se foloseste mult unt, ca pestele trebuie sa fie perfect. M-am descurcat de minune pana la urma si acum iti spun si tie cateva secrete. Noi nu suntem mari consumatori de peste (decat in varianta clasica: prajit, cu mamaliguta si usturoi), insa acest fillet tras la tigaie in unt ne-a redus la tacere. Este minunat! Daca vrei ca reteta sa iti reuseasca perfect, alege un peste (Pollock) proaspat si fileteaza-l acasa, cu un cutit foarte ascutit. Dar, mai ales, nu renunta la piele.3. Avocado Carbonara Pasta (Italia)
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Tot cautand retete deosebite de paste de prin bucatariile italiene traditionale, am dat peste acest preparat din zona Lazio, Roma, care se serveste de Craciun sau in zilele de sarbatoare importante
de peste an. M-a cucerit definitiv si de atunci l-am gatit de cateva ori. Este o combinatie fresh, cremoasa, delicioasa.4. Spice biscuits (Finlanda)
Finlandezii ii prepara pentru fiecare targ de sarbatoare de peste an, dar mai ales in preajma Craciunului. Sunt atat de pasionati de acesti biscuiti foarte aromati, incat ii pregatesc cu 3-4 zile inainte si apoi ii servesc cu lapte cald cu scortisoara sau ii daruiesc celor dragi in loc de daruri sofisticate.
5. Bratäpfel mit Walnusseis (Germania)
Este un desert foarte simplu si gustos, pe care bunicile din Germania il pregatesc copiilor in serile reci de iarna. La Targurile de Craciun il gasesti intr-o varianta diferita, insa in restaurantele din Berlin se serveste exact cum l-am facut eu.
6.
Bolo Rei (Portugalia)Bolo Rei sau Cozonacul Regelui se pregateste atat de Craciun, cat si in fiecare zi de sarbatoare din an si il poti gasi la toate brutariile si patiseriile din Portugalia. Lusitanii sunt foarte mandri de acest preparat si il gatesc cu dragoste si pasiune. Exista chiar si concursuri de copt cel mai bun Bolo Rei din tara, dar si o traditie in Lisabona, care m-a inspirat sa prepar cel mai grozav cozonac cu fructe si nuci din lume.
7. Pan de jamon (Venezuela)
O alta reteta care a facut furori in bucataria noastra este Pan de Jamon, aceasta minune venezueleana, care se pregateste in zilele de sarbatoare si pe care o poti “testa” la toate restaurantele cu specific, atat ca si gustare, cat si ca paine pe langa un fel de mancare principal (supa sau salata). Mai mult, localnicii adauga acestei retete stafide si o servesc de Craciun!
Aceaste retete le gasesti in cartea The Perfect Taste – o calatorie gastronomica in jurul lumii. Am ales pentru aceasta carte retete traditionale din 35 de tari, retete pe care bunicile si mamele de pe 5 continente le pun pe mesele de sarbatoare sau le pregatesc celor dragi in momente speciale din viata lor.