Presopunctura ne ajuta sa luptam cu bolile!

Presopunctura ne ajuta sa luptam cu bolile!
Presopunctura ne ajuta sa luptam cu bolile!

Folosita de chinezi inca de acum 5.000 de ani, presopunctura este tehnica prin care se apasa, cu buricele degetelor, anumite puncte de presiune.

Ea poate duce la ameliorarea si, in unele cazuri, chiar la disparitia problemei de sanatate

Conform credintelor chineze, aceste puncte sunt gasite pe traiectoria meridianelor energetice pentru usurarea durerii. Aceasta tehnica se mai numeste si „acupunctura nedureroasa”.

Chinezii credeau ca, prin aplicarea de presiune, cu ajutorul degetelor, reechilibrezi sau eliberezi qi-ul( sau „chi”), energia care curge prin corp pe anumite canale sau meridiane, care ne anima si fara de care nu putem trai.

Atunci cand qi-ul curge liber prin organism, individul este sanatos, dar cand se instaleaza un blocaj energetic, individul se imbolnaveste.

Presopunctura a pornit de la chinezi si a fost preluata si imbunatatita, in functie de specificul fiecarei culturi. La japonezi, de exemplu, poarta numele de yumeiho, presopunctura combinata cu alte tipuri de tehnici de respiratie.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Doctor Monica Pester ne-a vorbit despre efectele acestei tehnici.

Ca orice terapie, si presopunctura are limitele ei: „Aceasta tehnica nu vindeca, ci amelioreaza o anumita simptomatologie acuta sau subacuta”.

Presopunctura ajuta la ameliorarea indigestiilor, a durerilor de cap, a migrenelor, a durerilor de dinti si a durerilor de sinusuri. De asemenea, ajuta la reglarea tensiunii in cazul hipertensivilor si reduce inflamatia in cazul entorselor.

Eficienta in combinatie cu alte tehnici

„Este o tehnica rar utilizata si, de regula, se combina cu mai multe tehnici.

Ea devine cu atat mai folositoare cu cat se combina cu alte tehnici manuale. Aici putem aminti masajul terapeutic sau cel de drenaj limfatic, tehnica Masayuki Sayonji, Yumeiho, Bowen si multe altele”, spune medicul.

Reflexo- terapia, combinata cu presopunctura, poate imbunatati circulatia sangelui, ajuta la detoxifierea organismului, poate ajuta si in cazul constipatiei, al balonarii, al indigestiilor de vara. Cu toate acestea, adauga dr. Pester, „presopunctura, chiar daca este facuta sub forma unui automasaj sau asupra altei persoane, nu rezolva etiologic suferinta respectiva, ci doar amelioreaza diverse simptome.

Sigur ca sunt si cazuri de rezolvare integrala, dar numai daca se practica intensiv, ca timp de presiune si frecventa a sedintelor”.

Terapia se poate aplica de la 30 de secunde pana la 30 de minute, insa durata masajului depinde de afectiunea de care sufera pacientul. „Terapia se face pana cand simptomele se amelioreaza. Totul depinde de organism: durerea se poate opri pe loc sau dupa cateva saptamani,” explica medicul.

In teorie, presopunctura nu are nicio contra indicatie si niciun efect advers, insa, nu se face dupa ureche. „Trebuie sa fii avizat, sa ai o pregatire si sa studiezi niste harti ale picioarelor, ale scalpului, ale coloanei, sa vezi toate dermatoamele” incheie Monica Pester.

Kinetoterapie

Tehnica de masaj straveche este utilizata si in cadrul kinetoterapiei: „Se foloseste in cazul contractiilor musculare, a hipertrofiei musculare, insa personal, in cazul migrenelor si durerilor de cap o folosesc mai rar, se pot aplica insa puncte de presiune la nivelul cefei, pentru a diminua

durerile de cap”, spune Adrian Mihai Mirza, fiziokinetoterapeut. Totusi, el recunoaste ca tehnica „nu se recomanda persoanelor care au leziuni musculare, boli de piele sau rani”.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies