Sărbătorile pascale aduc scumpiri în lanț pentru toți românii, fiind așteptate prețuri tot mai ridicate. Știați care va fi prețul pentru o pască în acest an?
Aflați din rândurile următoare care au fost motivele pentru care s-a scumpit pasca și mai exact cu cât s-a scumpit acest preparat tradițional de Paște, dar și ce declară producătorii despre aceste scumpiri în lanț. În plus, descoperiți și care este povestea din spatele acestui preparat care nu lipsește de pe masa de Paște.
Paște 2022- de ce s-a scumpit pasca
Pe lângă tradiționala pască de Paște, acesta nu va fi singurul produs care se va scumpi în anul 2022. Aproape toate preparatele de care avem nevoie pentru o masă îmbelșugată de Paște se vor scumpi, inclusiv carnea de miel, ouăle și dulciurile tradiționale pentru această perioadă.
Atunci când fiecare gospodină se va apuca de frământarea celor mai gustoase dulciuri tradiționale( cozonac și pască), bineînțeles că vor avea nevoie de ingrediente cât mai bune.
În ceea ce privește cozonacul, acesta se va scumpi cu până la 30% mai mult, în comparație cu prețul pe care îl avea anul trecut, iar carnea de porc cu până la 20%, în timp ce carnea de pasăre se va scumpi cu până la 15%.
Citeste si: Ce înseamnă Postul Paștelui. „Postul să ne aducă bucurie, pentru că este o șansă mare pentru noi!”
Cât costa pasca de sărbătorile pascale ale anului 2021
Dacă ne vom dori să achiziționăm un cozonac sau o pască, aflați că prețul unui cozonac este de aproape 40 de lei, un preț mediu, prin urmare există și mai mare de atât, iar în ceea ce privește pasca, aceasta nu costă mai puțin de
33 de lei, fiind prețul cel mai scăzut. Acestea sunt prețurile regăsite în supermarket-uri, însă lucrurile se schimbă atunci când vorbim despre prețurile din patiserii.În acest caz, prețurile au crescut chiar mai mult în comparație cu cele din supermarket-uri. Acest lucru este cauzat de faptul că patiseriile nu doar că plătesc pentru materia primă folosită, ci bineînțeles și pentru curent, gaze și combustibili, iar toate acestea s-au scumpit semnificativ, odată cu înaintarea în acest an.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În momentul de față, în anumite patiserii, un cozonac mai mare, de peste 1 kilogram, poate avea prețul de 135 lei, în condițiile în care acest preț poate în continuare să crească, ajungând chiar la 150 de lei. Pe de altă parte, o pască de 1 kilogram, care în anul 2021 avea prețul de 170 lei, în acest an va costa 180 lei, prețul crescând de la an, la an.
În funcție de patiseria de la care veți achiziționa aceste preparate tradiționale, prețurile pot varia de la 100 de lei, cu până la 450 lei, în funcție de calitate, dar și de cantitate. Diferențele de preț între anul trecut și acest an nu sunt foarte mari, însă tot se simt.
Cu toate aceste scumpiri, ale ingredientelor si inclusiv ale produselor din magazine si patiserii, tot mai bune sunt preparatele cele făcute în casă. Însă, dacă vă doriți totuși să le achiziționați, cele mai ieftine se vor găsi în supermarket-uri, unde acolo prețurile sunt de obicei mai scăzute.
Citeste si: Lista de cumpărături pentru Paște. Ce alimente trebuie să conțină coșul de cumpărături
Cum justifică producătorii noile prețuri
La fel ca fiecare producător în parte, și cei de cozonaci și pască își doresc să prepare produse cât mai bune cu putință, pentru a satisface nevoile consumatorilor, prin urmare, vor avea nevoie de ingrediente de înaltă calitate. Printre acestea se numără și brânza, untul, făina, cacao, ouă și zahăr, dar nu numai atât. Pentru ca toate acestea să fie folosite cum trebuie și să se prepare cele mai gustoase dulciuri tradiționale pentru sărbătorile pascale, va fi nevoie și de curent, gaz și eventual, combustibili, pentru a se transporta. Toate acestea înseamnă cheltuieli care au crescut semnificativ, în comparație cu cele din anul 2021.
Producătorii justifică aceste noi prețuri ale preparatelor realizate și vândute de către aceștia, tocmai prin faptul că și pe ei îi costă mult mai mult toate aceste ingrediente, dar și restul necesităților fără de care nu pot duce la bun sfârșit acest proces, aspect ce va duce la scumpirea produselor vândute de aceștia, inclusiv cozonac și pască.
„ Preţul este mai mare față de anul trecut, din cauză că s-au scumpit şi cerealele şi făina şi combustibilul şi toate.”, a declarat Costel, un producător din localitatea Jina.
Pe scurt, avem în vedere scumpiri în ceea ce privește uleiul (26%), lactatele (5-7%), cozonacul (30%), produsele de panificație (60%), făina (16%), brânza (8%), untul și ciocolată (40%), iar lista nu se oprește aici.
„ Ni s-au dublat materiile prime de bază. Ni s-au mărit cu vreo 40 la sută preţurile la unt, ciocolată şi cacao. Transportul s-a scumpit foarte mult.”, a precizat Andreea Moldovan, patiseră.
Citeste si: Ce semnifică Lumânarea de Înviere. Tradiții și superstiții de Paște
Paște 2022- de ce se face pască de Paște
Încă de când vechii evrei au trecut prin Marea Roșie, mâncând miel și pâine dospită, se vorbește despre tradiționalul preparat de Paște, pasca, doar la nivel simbolic. Exact ca la fiecare eveniment important din viață, atunci când simțim că trebuie să sărbătorim, exact același lucru s-a dorit și de către creștini. Aceștia au simțiți nevoie de a materializa marea bucurie a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos și în alimentația de zi cu zi. Prin urmare, pasca se prepară de Paște pentru a ne exprima într-un mod culinar bucuria Învierii Mântuitorului.
Prin această modalitate a apărut și in spațiul balcanic, în țările dunărene și al arcului carpatic, tradiționala pască, preparată de Paște. Pe scurt, acea plăcintă absolut delicioasă, cu brânză, diverse arome, zahăr sau chiar stafide. În ziua Învierii Domnului, sârbii, bulgarii, muntenegrenii, albanezii creștini, o parte din Croația, grecii din Pind, toți aceștia fac pască. Prin urmare, acest preparat nu trebuie să lipsească de pe masa tradițională de Paște.
Citeste si: De ce nu se face cozonac în Vinerea Mare