Prevenirea cancerului de sân. Factori de mediu, alimentație sănătoasă și autodetectarea precoce a anomaliilor mamare

prevenirea cancerului de san
Prevenirea cancerului de sân

Din nefericire, cancerul este o boală foarte des întâlnită, ce ne poate schimba cu adevărat destinul. Cancerul la sân este a doua cea mai răspândită cauză a morții femeilor și se pare că una din 8 femei se confruntă cu această boală nemiloasă.

Descoperă în rândurile de mai jos câteva sfaturi pentru prevenirea cancerului la sân, dar și declarațiile doctorului în ginecologie oncologică, Mihaela Radu, cu privire la acest subiect.

Autoexaminarea lunară a sânilor

Prevenirea este cel mai important aspect de care orice femeie trebuie să fie conștientă și să țină cont. Vizitele periodice la medic sunt extrem de importante pentru menținerea sănătății.

„Singurul lucru pe care îl pot face femeile acasă este autopalparea sânilor.

Din nefericire, această metodă nu este suficientă, pentru că ceea ce ne dorim este să descoperim dacă ceva este în neregulă cu sânii noștri, înainte ca această leziune să fie palpabilă. Este bine să mergem la medic înainte să apucăm să palpăm.”, a explicat doctorul.

Efectuarea mamografiei regulate

cancerul la san
Cancerul la sân[Sursa foto: Freepik]

Doctorul a mărturisit că este esențial ca după 40 de ani, femeile să se prezinte la doctor pentru a face mamografie.

În situația în care aveți în familie antecedente ale acestei boli, este important să vă prezentați mai des la medic, chiar și de două ori pe an.

„Un interval de doi ani de la mamografie este suficient, nu trebuie să facem foarte des. Există mutații genetice responsabile de apariția cancerului mamar și atunci, dacă mama, mătușa sau bunica a prezentat această mutație, testăm fix aceeași mutație, să vedem dacă a ajuns mai departe în familie.

Există situații în care nu găsim nicio mutație genetică din cele pe care le cunoaștem și cu toate astea, există o agregare familiară. În această situație, pacientele oricum au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar, față de cele care nu au antecedente în familie. În acest caz, putem să facem ecografie mamară mai des, la 6 luni și mamografia la un an sau un an și jumătate.”
, a mărturisit Mihaela Radu.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Menținerea unei greutăți corporale sănătoase

Chiar dacă gentica joacă un rol important în dezvoltarea acestei boli, stilul de viață pe care îl adoptăm este și el foarte important. De aceea, este important ca doamnele să nu aibă fluctuații prea mari de greutate și să își păstreze greutatea corporală în parametrii normali.

Alimentația sănătoasă

sfaturi cancer la san
Sfaturi cancer la sân[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Bătălia meniurilor: Vegetarian vs. Carnivor. Care este mai benefic pentru sănătate?

Este necesar să aveți o alimentație sănătoasă, bazată în special pe legume, fructe și carne slabă. Evitați grăsimile, alimentele procesate și zahărul!

Limitarea consumului de alcool

Alcoolul nu aduce niciun beneficiu organismului nostru, ba chiar îl afectează.

De aceea, este important să adoptați un stil de viață cât se poate de sănătos, pentru a preveni orice fel de boală nedorită.

Activitatea fizică regulată

Sportul înseamnă sănătate! Sedentarismul poate avea efecte nefaste asupra oricărui organism, fiind unul dintre factorii ce cauzează diverse afecțiuni grave. Așadar, este important să aveți activitate fizică regulată, fie că vorbim de practicarea unui sport, sau doar plimbări lungi și dese.

Citește și: Zodia care minte cel mai mult. Află care nativ este maestru al manipulării- kanald.ro

Citește și: Atenție! Cum va fi vremea în decembrie 2024, ianuarie și februarie 2025- stirilekanald.ro

Evitarea fumatului

Fumatul este cauza numeroaselor tipuri de boli. În mod evident, este necesar să nu fumați, fiindcă acest obicei nu aduce niciun aport pozitiv în viețile voastre!

Participarea la programele de screening și teste genetice

cum sa previi cancerul la san
Cum să previi cancerul la sân[Sursa foto: Freepik]

Foarte multe femei se prezintă la medic când deja este prea târziu, sau când tumora este destul de mare. Odată depistat cât mai rapid cancerul la sân, acesta poate fi tratat. Este important ca femeile să participe la programe de screening și teste genetice, pentru a depista această boală cât mai rapid, dacă este cazul.

„Există tumori benigne mamare și tumori maligne mamare, adică cele canceroase. Cancerul este un diagnostic histopatologic, deci nu poți spune cu certitudine unei femei, că are cancer, până nu efectuezi o puncție biopsie.”, a declarat medicul specialist.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi cele mai noi și utile sfaturi și recomandări de la specialiști în domeniul sănătății, frumuseții și stilului de viață.



Citește și:

Invitată la o nuntă? 5 coafuri pe care le-ai putea purta

Ce sunt monocitele

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

Rețeta de tartă cu cremă de migdale și pere a Gabrielei Cristea: „O să fie o nebunie, credeți-mă pe cuvânt.”

Gagea, pus la zid de Alexandra după schimbul de replici cu Julia. Ce a avut bruneta să-i reproșeze: „Poți, te rog, pe viitor să...”

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm


Cookies