“Preventia va scadea incidenta bolilor cardiovasculare” spune Alexandra Vasile medic primar cardiolog

“Preventia va scadea incidenta bolilor cardiovasculare” spune Alexandra Vasile medic primar cardiolog
“Preventia va scadea incidenta bolilor cardiovasculare” spune Alexandra Vasile medic primar cardiolog

Bolile cardiovasculare sunt boli in care stilul de viata joaca un rol extrem de important, desi poate exista si o predispozitie genetica. Pentru a evita aceste boli, cea mai simpla solutie este preventia.

Incidenta bolilor cardiovasculare in Romania este in crestere, din nefericire, explica medicul Alexandra Vasile.
Comparativ cu alte tari europene, ne situam in categoria celor cu incidenta inalta. De ce? ”Tarile dezvoltate ale Uniunii Europene au inceput si au pus in practica preventia intr-un mod agresiv, pe toate canalele media. La noi, din pacate, masurile de preventie nu sunt implementate pe scara larga, asa se si explica incidenta in crestere”, mai spune dr.

Vasile.

Preventia poate fi de doua feluri: primara, adica acele metode prin care se incearca preventia aparitiei unui prim episod de boala cardiovasculara si secundara-prin care se incearca scaderea riscului de repetare a unui episod.

Ambele preventii incearca sa controleze factorii de risc. In bolile cardiovasculare acestia tin mai degraba de stilul de viata decat de inzestrarea genetica.

Care sunt factorii de risc?- Astfel, fumatul trebuie exclus pur si simplu pentru ca nicio cantitate de tigari nu este sigura din punct de vedere al sanatatii.

Al doilea factor este hipertensiunea arteriala care ar trebui sa fie sub 140 cu 90 mmHg, chiar mai mica la diabetici. Colesterolul total trebuie adus sub 190 ml/dl, iar cel rau (LDL) sub 115ml/dl in populatia generala. La pacientii cu stenturi si bypass coronarian acesta trebuie sa fie sub 80, chiar sub 70 pentru a scadea recurenta”, adauga medicul cardiolog.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Obezitatea este un alt factor major de risc.

Indicele de masa corporala trebuie sa fie sub 25 kg/mp, iar formula acestuia este greutatea impartita la inaltime la patrat. Obezitatea se asociaza cu grasimea viscerala care poate fi considerata un adevarat organ endocrin ce secreta substante cu rol important in ateroscleroza si coagulare.

Circumferinta taliei trebuie sa fie sub 102 cm la barbati si sub 88 cm la femei pentru a evita obezitatea abdominala, mai spune doctorul.

Sedentarismul este un alt factor de risc astfel ca recomandarile Societatii Europene de Cardiologie privind activitatea fizica sunt acelea de a face 30-45 de minute de activitate fizica moderata, in fiecare zi, minimum cinci zile pe saptamana. Nu trebuie neaparat mers la sala, putem sa facem miscare si acasa. Miscare inseamna, de exemplu, un mers pe jos mai rapid, cu o viteza de 5-6 km/h, alergare, inot, gradinarit, mers pe bicicleta, vaslit, explica dr.

Vasile.

Diabetul trebuie, de asemenea, controlat prin dieta si tratament, astfel incat hemoglobina glicozata sa fie sub 7%.

Citește și: Top 11 cele mai bune filme lansate în anul 2024, conform IMDb! Genuri variate pentru toți cinefilii- kanald.ro

Citește și: Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață în lacul Pantelimon- stirilekanald.ro

Stresul ne face si el vulnerabili in fata bolilor de inima.

Dieta trebuie sa fie saraca in grasimi animale, consumul de zahar redus, la fel si excesul de sare. Indicat ar fi sa avem o dieta bazata pe legume si fructe si grasimi nesaturate pe cale le gasim in peste (doua portii pe saptamana), seminte crude, ulei de masline, de in, de canepa, avocado. Pacientii cei mai expusi sunt cei care au rude de gradul I cu infarct miocardic sub 65 de ani, la femei si sub 55 de ani, la barbati.

Cand trebuie sa merg la cardiolog?- Atunci cand avem simptome precum dureri in zona pieptului, batai neregulate ale inimii, respiratie dificila, senzatie de lipsa de aer, stari de lesin sau sincope, picioare tumefiate sau dureroase si daca tensiunea e mai mare de 140 cu 90 mmHg.

Bolile cardiovasculare au o lunga perioada de evolutie asimptomatica desi ele exista inauntru si, din nefericire, uneori, prima manifestare a bolii e infarctul sau chiar decesul subit, explica medicul cardiolog. De aceea, oamenii ar trebui sa mearga la cardiolog cand au simptome, dar si dupa varsta de 40 de ani.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Adevăratul motiv pentru care Teo Trandafir a divorțat de fostul soț! Vedeta Kanal D a dezvăluit totul: „Nu puteam să particip la nefericirea lui”

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies