Primele semne ale bronșitei. ”Fumul de țigară este toxicul pe care îl inhalăm, care produce leziuni pulmonare și leziuni bronșice.”

Primele semne ale bronșitei. ”Fumul de țigară este toxicul pe care îl inhalăm, care produce leziuni pulmonare și leziuni bronșice.”
Primele semne ale bronșitei

Bronșita apare foarte frecvent în sezonul rece, fiind o inflamație a pasajelor bronșice, mai exact, a căilor respiratorii care conectează traheea de plămâni.

Dr. Beatrice Mahler, a fost invitată în cadrul unei emisiuni pentru a vorbi despre primele semne ale bronșitei.

Ce este bronșita

Bronșita reprezintă o afecțiune cronică, bronșita cronică apărând de cele mai multe ori la persoanele adulte, care înseamnă o modificare a stratului superficial al căilor respiratorii. Când este vorba de copii, tineri, sau adolescenți, mai frecvent vor avea bronșită acută, ce reprezintă o inflamație care apare timp de câteva zile, care se tratează de obicei fără antibiotic, și care se vindecă cu mai multă grijă.

”Bronșita este de cele mai multe ori o afecțiune cronică, pentru că vorbim de bronșită cronică cel mai frecvent, la adulți, care înseamnă o modificare a stratului superficial al căilor respiratorii, adică a bronhiilor. Dacă vorbim de copii, de tineri, de adolescenți, mai frecvent vom pune diagnosticul de bronșită acută, adică o inflamație care apare pentru câteva zile, care se remite, de regulă, fără antibiotic și care se vindecă dacă avem puțină grijă de noi”,

a spus specialista.

Citește și: Cum putem să îi ferim pe copii de îmbolnăviri la intrarea în colectivitate

Primele semne ale bronșitei[Sursa foto: freepik]

Citește și: Simptomele periculoase ale celui mai agresiv tip de cancer: cancerul pulmonar. Cum iti dai seama daca ai boala

Primele semne ale bronșitei

Când vine vorba de bronșita cronică, persoanele care tușesc trebuie să aibă o tuse de lungă durată, și repetitivă timp de câțiva ani. Pe

lângă tuse, persoanele în cauză expectorează mucus, însă nu mereu un mucus de culoare închisă, ci și unul deschis la culoare. De cele mai multe ori persoanele se simt obosite, simt o presiune în piept, simt o stare de disconfort  care le limitează activitatea zilnică.

“Atunci când vorbim de bronșită, de regulă ne gândim la o persoană care tușește, la bronșita cronică trebuie să fie de lungă durată, și repetitivă în ani.

O persoană care tușește timp de trei luni, doi ani la rând aproape în fiecare zi, are toate criteriile pentru a defini bronșita cronică. Pe lângă tuse, aceste persoane expectorează un mucus, nu întotdeauna un mucus de culoare închisă. Chiar și unul deschis la culoare este suficient pentru diagnostic. Pentru că cele două simptome sunt supărătoare, să tușești zi de zi trei luni înseamnă o calitate a vieții afectată. De foarte multe ori pacienți respectivi se simt și obosiți, simt o presiune în piept, simt o stare de disconfort pe care nu o definesc într-un mod exact, dar care îi limitează
în activitatea zilnică”
, a mai spus ea.

De ce este frecventă bronșita în sezonul rece

Totodată, riscul de a face bronșită sau alte infecții virale crește în perioada rece a anului, deoarece circula diverse virusuri. Nivelul poluanților inhalați este mai mare, bronșita fiind declanșată de infecții virale bacteriene și de modificări chimice care sunt induse de nivelul de poluanți, de toxic. Fumul de țigară este un toxic inhalat, în mod voit sau în mod pasiv, care produce leziuni pulmonare și leziuni bronșice.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

“Pentru că în această perioadă când temperatura scade riscul de a circula virusurile și de a face infecții virale crește. De asemenea, nivelul de poluanți poate să crească pentru că ne-am început cu toții activitatea, iar în aceste luni de toamnă nivelul poluanților pe care îi inhalăm este mai mare, iar practic, bronșita este declanșată nu doar de infecții virale bacteriene, ci și de modificări chimice care sunt induse de nivelul de poluanți, de toxic, iar fumul

de țigară este toxicul pe care îl inhalăm, în mod voit unii, în mod pasiv alții, dar care produce leziuni pulmonare și leziuni bronșice”, a explicat medicul.

Citește și: Ceaiuri pentru balonare. Scapa de disconfort cu aceste solutii naturiste

Primele semne ale bronșitei[Sursa foto: freepik]

Citește și: De ce se administrează vitamina D copiilor

Diferența dintre bronșită, răceală și pneumonie

Când este vorba de răceală,  apar simptome care se concentrează în zona capului, gâtului. Persoanele sunt puțin răgușite, le curge nasul, au sau nu febră, însă se poate gestiona simptomatologia cu medicația primită de la farmacie, fără recomandarea medicului. Bronșita înseamnă tuse, expectorație de mucus, febră sau nu în mod obligatoriu, iar expectorația poate să fie de culoare albă sau închisă la culoare. Pneumonia vine cu febră, poate să fie și junghi toracic, stare generală extrem de influențată, și impune obligatoriu prezența în cabinetul medicului și tratament de specialitate.

”De regulă, atunci când vorbim de răceală ne referim la simptome care se concentrează în zona capului, gâtului. Sunt puțin răgușit, îmi curge nasul, avem sau nu febră, dar mă simt bolnav, însă pot să îmi gestionez simptomatologia cu medicația pe care o primesc de la farmacie, fără recomandarea unui medic, adică antiinflamatoare. Bronșita presupune tuse, expectorație, febră sau nu, nu în mod obligatoriu, iar expectorația poate să fie de culoare albă sau închisă la culoare. La pneumonie, lucrurile se complică pentru că de cele mai multe ori pneumonia aduce cu ea un tablou specific cu febră, poate să fie și junghi toracic, stare generală extrem de influențată și impune obligatoriu prezența în cabinetul medicului și tratament de specialitate”, a explicat precizat ea.

Citește și: Cum să faci diferența între sinuzită și răceală. „Te doare capul când sinusurile sunt pline”

Primele semne ale bronșitei[Sursa foto: freepik]

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Citește și: Cum să ai grijă de tine în sezonul rece. Avem cele mai bune ponturi

Când trebuie mers la medic

În ceea ce privește mersul la medic în cazul bronșitei, trebuie făcută o vizită în momentul în care culoarea expectorației se modifică, adică se începe să se scuipe purulent, galben, sau apar striuri de sânge. Sângele exteriorizat chiar și în cantitate mică, adică hemofilia, este o urgență majoră ce impune control.

”În primul rând, tratamentul la domiciliu într-o primă etapă este recomandat, pentru că o hidratare bună, preparate din plante, care să ajute la fluidificarea mucusului sunt extrem de benefice. În momentul în care culoarea expectorației se modifică, adică începem să scuipăm purulent, galben, sau apar striuri de sânge, urgența devine majoră și prezentarea în cabinetul medicului trebuie să fie extrem de rapid făcută. Sângele exteriorizat chiar în cantitate mică, hemofilia este urgență majoră și impune control”, a mai spus medicul.

Cum putem preveni bronșita

Bronșita poate fi prevenită prin renunțarea la fumat, sau evitarea respiratului unui aer poluat în casă. Totodată, nu se recomandă tratament cu antibiotic într-o infecție virală, pentru că nu va avea niciun efect. Mai mult de atât, se reduce riscul de a beneficia, la un moment dat, de un anumit antibiotic, pentru că rezistența la antibiotice este o problemă. Antibioticul are recomandări extrem de stricte, și trebuiesc atent monitorizate. Dacă organismul este echilibrat, alimentat corespunzător, dacă face exerciții regulate, dacă doarme suficient, are resurse să lupte împotriva infecțiilor virale 

“Cea mai bună prevenție dacă e să vorbim de factori de risc, să renunțăm la fumat este primul lucru pe care îl putem face, să evităm să respirăm un aer poluat. Tratamentul oricărei infecții trebuie să se facă în mod corect. Nu vom recomanda sau nu vom cere tratament cu antibiotic într-o infecție virală, pentru că nu are niciun efect. Din contră, ne reducem riscul de a beneficia, la un moment dat, de un anumit antibiotic, pentru că rezistența la antibiotice este o problemă și din păcate, una majoră pe care România o are.  Antibioticul are recomandări extrem de stricte, și trebuiesc atent monitorizate. Nici medicul nu recomandă de fiecare dată antibiotic, pentru că organismul dacă este echilibrat, dacă este alimentat corect, dacă face exerciții regulate, dacă doarme suficient, are resurse să lupte împotriva infecțiilor virale”, a mai precizat ea.

Există sau nu urmări pe termen lung după o bronșită

Efecte pe termen lung există dacă se amână prezentarea la medic, deoarece căile aeriene se vindecă cu defect și se poate dezvolta în timp bronșiectazi, o dilatare a cailor aeriene care adună secreții în zonele respective.

“Există efecte pe termen lung, pentru că boala poate să evolueze, și dacă ne referim la căile bronșice, modificările și tratamentul incorect al infecțiilor respiratorii, și nu al celor virale, ci al celor bacteriene, faptul că amânăm să mergem la medic, să ducem răceala pe picioare, căile aeriene, ca orice parte din organismul nostru, se vindecă cu defect și putem să dezvoltăm în timp bronșiectazi. Bronșiectazia este o dilatare a cailor aeriene care adună secreții în zonele respective”,  a încheiat specialista.



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Cum să faci diferența între sinuzită și răceală. „Te doare capul când sinusurile sunt pline”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies