Primul antibiotic nou, descoperit in ultimii 30 de ani

Primul antibiotic nou, descoperit in ultimii 30 de ani

Vestea descoperirii Teixobactinei, singurul antibiotic reperat de oamenii de stiinta in ultimele trei decenii, nu este imbucuratoare doar pentru beneficiile pe care acesta le va aduce in tratarea anumitor infectii, ci marcheaza “o schimbare de paradigma”, spun specialistii.

Acest lucru se datoreaza in primul rand felului in care antibioticul a fost descoperit, dupa eforturi sustinute ale cercetatorilor.

Desi in ultimii ani s-a observat ca in sol de dezvolta noi antibiotice puternice, atata vreme cat bacteriile au dezvoltat noi moduri de a lupta impotriva microbilor, oamenii de stiinta intampinau o problema majora: nu puteau cultiva 99% din acesti microbi in conditii de laborator si, implicit, nu puteau obtine pretioasele medicamente naturale. De curand insa, o echipa de la Northeastern University din Boston a reusit sa puna la punct un sistem nou de a creste microbi in sol, prin intermediul unor cipuri electronice, putand apoi izola compusii chimici antibiotici.

Unul dintre acesti compusi, Teixobactina, s-a dovedit foarte eficient in combaterea tuberculozei, a septicemiei si a altor infectii cu stafilococul auriu. Descoperirea acestui antibiotic este totodata foarte importanta, atata vreme cat marcheaza un punct de cotitura.

Daca pana acum, tendinta era de a combate rezistenta la antibiotice prin introducerea unor medicamente in ritm mai accelerat decat al dezvoltarii rezistentei, acum cercetatorii au demonstrat ca o alta cale este posibila: dezvoltarea unor compusi chimici la care bacteriile nu sunt rezistente.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Rezistenta antimicrobiana (AMR) este o amenintare extrem de grava la adresa prevenirii si tratarii unui numar in crestere de infectii cauzate de bacterii, paraziti, virusuri si ciuperci. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2012, de pilda, au fost inregistrate 450.000 de noi cazuri de tuberculoza rezistenta la tratamentul medicamentos, in 92 de tari. Noile mecanisme de rezistenta continua sa se dezvolte peste tot in lume, fiind o provocare serioasa pentru cercetare si politicile de sanatate. Una dintre principalele cauze este prescrierea excesiva de antibiotice, corelata cu lipsa unor noi medicamente.

Tocmai de aceea, Teixobactina aduce o noua speranta pentru tratatarea unui numar considerabil de infectii.

Pana acum, noul antibiotic a fost testat pe soareci, fara rezultate adverse, iar oamenii de stiinta sunt de parere ca bacteriile nu vor dezvolta rezistenta la acest nou antibiotic in urmatorii 30 de ani. Pentru moment, se lucreaza deja la extinderea productiei de Teixobactina, pentru a putea fi testata pe oameni. Se estimeaza ca primele medicamente pe baza acestui nou antibiotic vor putea ajunge in farmacii in urmatorii cinci ani.

Primul antibiotic cunoscut este penicilina, descoperita de Alexander Fleming in 1928, iar de atunci au mai fost descoperiti peste 100 de compusi. Din 1987 insa, nu a mai fost descoperita nicio clasa noua de antibiotice.
Sursa: www.totb.ro



Citește și:

Ghid de stil: outfituri inspirate din moda anilor ’90

Carmen Tănase, despre perioada în care a avut un ied drept animal de companie. “A fost vedetă la circ. Vorbea cu mama, știa cuvinte!”

Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Dolunay Soysert, care joacă rolul Neslihan în serialul Inimă rebelă, apariție de senzație în mediul online! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs celebra actriță 

Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6