In momentul in care o femeie ramane insarcinata, inevitabil, ea isi schimba radical stilul de viata, dar si obiceiurile cotidiene, mai ales cele care tin de ingrijirea corporala.
Unele femei, tind sa cada in extrema cealalta, mai exact, pe toata perioada sarcinii, dar si a alaptarii sa renunte la toate produsele care contin chimicale. Iata ce spun specialistii despre vopseaua de par in timpul sarcinii si a alaptarii.
„Deseori am fost intrebat daca femeile insarcinate sau cele care alapteaza isi pot vopsi parul. Evident, acest lucru nu este interzis, insa, personal, cred ca ar trebui ca toate aceste femei, si nu numai, sa tina cont de cateva aspecte importante.
Pana in ziua de azi nu s-a dovedit stiintific ca vopseaua de par sau alte produse care contin ingrediente chimice afecteaza sau nu bebelusul.
Mai multe laboratoare au facut teste si nu au relatat nici o reactie care sa fie cauzata de vopsea, insa au fost depistate deteriorari cromozomiale la unele femei, care nu erau insarcinate. Astfel, s-a dovedit ca unele produse pot crea probleme de sanatate, dar inca nu s-a vorbit despre ceva concret, care sa ateste afectiunile directe asupra sarcinii.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Chimicalele din vopsele pot sa fie absorbite prin scalp si sa intre in sange, creand astfel anumite afectiuni.
Pentru ca studiile sunt destul de recente si utilizarea produselor de pigmentare a devenit un lucru obisnuit doar de cateva decenii, nu se stie exact care sunt reactiile lor pe o perioada indelungata.
Sunt de parere ca orice femeie ar trebui sa fie atenta nu doar la ce vopseaua de par, oja sau creme pentru piele foloseste, ci mai ales la ce consuma in timpul sarcinii, fiind indicat sa aiba un stil de viata sanatos. Sa renunte la alcool, tigari si vopsele cu amoniac in timpul sarcinii e ca si cum ar incerca sa ingrase porcul in Ajunul Craciunului. Stilul nostru de viata cotidian ne defineste: suntem ceea ce mancam, ceea ce facem.
De exemplu, in ceea ce priveste vopseaua de par, o putem evita pe cea cu amoniac, chiar daca nu putem renunta total la folosirea amoniacului in compozitie, la unele nuante, cum ar fi superblond, indicat fiind sa evitam sau sa minimalizam concentratia acestuia.
Sfatul meu e sa alegem o vopsea fara amoniac, care sa aiba un continut redus de para-fenilendiamina, cu pigmenti cat mai naturali. Chiar daca nu cunoastem, inca, efectele secundare ale produselor cu ingrediente chimice este recomandat sa fim precauti, si sa incercam sa fim atenti in primul trimestrul al sarcinii, cand organele vitale si corpul inca nu sunt formate, in aceasta perioada fetusul depinde complet de sistemul mamei.
Atentie!!! Sa fii insarcinata nu inseamna sa nu te ingrijesti, din contra, o viitoare mamica trebuie sa fie mereu ca „scoasa din cutie”, pentru ca starea ei de bine sa se transmisa catre bebelusul pe care il porta in pantec.
Alegeti tot ce e mai bun pentru dumneavoastra si pentru bebelusul pe care il veti avea si asta sa o faceti in fiecare zi”, tehnician culoare, Samir Mekki.