Probioticele, aliati puternici pentru sanatate si arma impotriva obezitatii!

Probioticele, aliati puternici pentru sanatate si arma impotriva obezitatii!

Peste 31% dintre romanii adulti sunt obezi, iar peste 34% sunt supraponderali, potrivit studiului PREDATORR, 2013 – 2014.

Tragerea unui nou semnal de alarma asupra evolutiei ingrijoratoare a obezitatii, evidentierea importantei vitale pe care o are educatia nutritionala a intregii populatii in combaterea acestei „epidemii”, crearea si mentinerea unor obiceiuri alimentare sanatoase, au fost principalele teme dezbatute in cadrul Scolii de Vara de Nutritie, manifestare stiintifica organizata la Iasi, in perioada 18-20 iunie, de catre Societatea de Nutritie din Romania.

“In intreaga Europa cresterea prevalentei obezitatii starneste ingrijorare. Daca fenomenul nu va fi controlat cat mai curand, in anul 2030 Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca majoritatea europenilor vor avea greutatea corporala peste cea normala. Excesul ponderal este factor cauzator sau favorizant pentru maladii grave, precum cele cardiovasculare, diabet, unele forme de cancer, la care se adauga afectiunile articulare – aspecte care afecteaza calitatea vietii si necesita fonduri tot mai mari alocate sanatatii publice. Este nu doar necesar, ci chiar urgent sa adoptam un stil de viata si alimentar sanatos, iar, pentru aceasta, mobilizarea medicilor de toate specialitatile in a indruma pacientii in aspecte dietetice si de bilant caloric

trebuie sa devina parte a actului medical pentru fiecare consult. Noi, medicii nutritionisti, recomandam consumul zilnic de legume, fructe, iaurt si alte lactate cu continut redus de grasime, ca surse de nutrienti esentiali: proteine, vitamine, minerale, fibre, bacterii lactice active. Si, desigur, cat mai multa miscare, incepand cu mersul pe jos in ritm vioi si pana la practicarea regulata a unui sport care implica mobilizarea cat mai multor grupe de muschi.” a subliniat doamna profesor doctor Mariana Graur, presedinte al Societatii de Nutritie din Romania.

Evenimentul s-a bucurat de prezenta unor reputati specialisti romani in domeniu, dar a beneficiat si de participarea unor invitati internationali. Doamna doctor Anne Boucquiau, fondator si fost presedinte al Societatii Nutritionistilor din Belgia, a prezentat noi aspecte ale utilizarii probioticelor in activitatea clinica.

„Grija pentru propria persoana si pentru cei dragi este un act elementar de responsabilitate si stima de sine.

Avem la indemana alimente cu valoare nutritionala ridicata si putine calorii, cum sunt fructele, legumele, iaurturile, mai ales cele probiotice, care contribuie la buna functionare a sistemului digestiv si a sistemului imunitar,” a declarat doctor Anne Boucquiau.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Denumite sugestiv, de la cuvintele din limba greaca „pro” si „bios” care inseamna „pentru viata”, probioticele sunt, de fapt, bacterii sau fermenti benefici. Un adult are o flora intestinala care numara 100 000 miliarde de bacterii. Bifidobacteriile sunt cele mai cunoscute si studiate bacterii probiotice. Cantitatea de bifidobacterii reprezinta aproximativ 80% din flora intestinala la sugarul alimentat la san, dar se diminueaza la adult, din cauza mai multor factori: alimentatia nepotrivita, stresul, tratamentele cu antibiotice, consumul de alcool, inaintarea in varsta etc. Probioticele sunt deci microorganisme vii care aduc beneficii pentru sanatate atunci cand sunt  consumate in mod regulat, echilibrand flora intestinala.

„Cercetarile recente, folosind mijloace moderne de investigare, arata ca structura florei intestinale la indivizii obezi difera de cea a indivizilor normo-ponderali. Este inca un semnal ca mentinerea unei flore intestinale diverse si echilibrate, prin consum de alimente probiotice, poate avea un rol foarte important in sanatate si calitatea vietii,” declara doctor Anne Boucquiau.

Iaurtul, aliment valoros, bine echilibrat nutritional, este o sursa naturala de calciu si proteine de calitate superioara si furnizeaza bacterii probiotice, care contribuie la mentinerea unei flore intestinale normale.

Mai mult decat atat, conform studiilor clinice recente, consumul frecvent de iaurt, in cadrul unei diete controlate caloric, determina  o pierdere mai mare in greutate  – atat la femei, cat si la barbati – indeosebi la nivelul tesutului adipos abdominal, fiind benefic in reducerea riscului de exces ponderal si obezitate. Chiar in conditiile unei diete de tip vestic, care include alimente concentrate in grasimi, zaharuri, sare, consumul de iaurt s-a demonstrat a fi benefic pentru mentinerea greutatii corporale normale.

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

De asemenea, exista dovezi solide privind beneficiile iaurturilor probiotice pentru sistemul digestiv.

„Comunitatea medicala este aliniata asupra faptului ca exista confirmari clare, bazate pe studii si activitatea clinica, despre valoarea probioticelor in gestionarea tulburarilor digestive functionale, ori a diareei consecutive tratamentelor indelungate cu antibiotice, care poate avea consecinte extrem de grave, chiar letale. Un aspect mai putin cunoscut, cred, este ca aportul de probiotice ajuta pacientii sa suporte mai usor si sa duca la bun sfarsit  tratamente dificile, cum este cel de combatere a Helicobater Pylori, bacteria care cauzeaza ulcerul gastric si duodenal, sau chiar cancer de stomac. Din fericire, am vazut ca exista si in Romania iaurturi probiotice, ale caror beneficii au fost confirmate prin numeroase studii stiintifice.” a conchis doctor Anne Boucquiau.

Datorita numeroaselor beneficii, iaurtul este recomandat in orice dieta, adaptata oricaror nevoi nutritionale sau patologii, la orice varsta. Iaurtul poate fi integrat foarte usor in alimentatia zilnica, poate fi consumat dimineata, la micul dejun, simplu sau impreuna cu cereale; pe parcursul zilei un iaurt de baut poate fi gustarea perfecta dintre mese, satisfacand atat foamea cat si setea, mai ales in timpul verii. La pranz se poate consuma un iaurt cu fructe, ca desert usor, iar seara un iaurt simplu, inainte de culcare.
Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină