Ce a transmis reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, despre cum a gestionat China pandemia de coronavirus.
În luna ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a lăudat China pentru răspunsul rapid în fața crizei epidemiei care se instala rapid în întreaga lume, dar și pentru faptul că ar fi împărtășit imediat modelul structurii genetice a virusului.
După câteva săptămâni, însă, s-a aflat că țara asiatică ar fi ascuns adevărata amploare a crizei coronavirusului, din epidemie transformându-se rapid în pandemie. Printre persoanele care crede că este vinovată China pentru această criză mondială se află și Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, care a explicat pentru Mediafax datele prezentate de Associated Press:
Rafila, despre motivul pentru care OMS a avut o politică mai blândă cu China
„Practic OMS a fost informată referitor la această secvenţiere a genomului simultan cu postul de televiziune oficial din China, deci nu au fost informaţii care să fi fost furnizate în avans.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Probabil că aici este una dintre probleme, pentru că în momentul în care OMS a avut această structură a genomului virusului a putut să colaboreze cu Institutul Robert Koch din Germania şi să pună la punct unele teste de diagnostic care au fost disponibile în lume şi care au făcut posibil de fapt şi diagnosticul primilor pacienţi.
Citeste si: Adevărul cumplit despre coronavirus! Nu a plecat din Piața Wuhan, așa cum se credea
Se pare că nu este vorba despre un decalaj mare de timp, dar în toată această situaţie de urgenţă câteva zile contează, pentru că, în câteva zile sau în două săptămâni, de exemplu, transmiterea infecţiei poate fi mai bine controlată, datorită faptului într-un interval de timp în care nu intervii, rata de răspândire poate fi mare.
Probabil că Organizaţia a trebuit să adopte o politică blândă în raport cu China, tocmai ca să poată să obţină cât mai rapid informaţiile.
Practic Directorul General conduce toată această Organizaţie cu sediul la Geneva, ea este supusă unui control periodic din partea a doua organisme de Guvernare a Organizaţiei, Adunarea Mondială a Sănătăţii, şi Comitetul Executiv. Ele nu sunt implicate în deciziile operative ale Organizaţiei dar pot recomanda evaluarea activităţii conducerii acestei Organizaţii. În urmă cu două săptămâni Adunarea Mondială a Sănătăţii a luat decizia să recomande auditarea activităţii Organizaţiei, dar după încheierea pandemiei”, a explicat Rafila.
Rafila, despre vaccinarea copiilor: O prioritate!
Vaccinarea copiilor trebuie să fie o prioritate în această perioadă, iar medicii de familie trebuie să facă un efort să recupereze copiii care nu au primit la timp vaccinurile, a declarat, vineri, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Citeste si: Prima veste bună despre coronavirus! Un specialist reputat din Italia: ”Virusul din punct de vedere clinic nu mai există”
„Bineînţeles ceva ce ne îngrijorează este legat întotdeauna de populaţia infantilă care trebuie protejată împotriva câtorva boli care au făcut ravagii în deceniile trecute şi nu are rost să ne întoarcem la o situaţie periculoasă pentru sănătatea publică, pe de o parte.
Pe de altă parte, legea oferă anumite oportunităţi autorităţilor şi responsabilizarea în furnizarea vaccinurilor la timp şi bineînţeles în constituirea unor stocuri care să prevină situaţii cum au fost cele din anii trecuţi când nimeni nu se prezenta la procedurile de achiziţie publică”, a afirmat Alexandru Rafila, la o dezbatere organizată de DC Media Group, potrivit Agerpres.ro.