Ce a transmis profesorul Alexandru Rafila despre anunțurile contradictorii ale reprezentanților de la OMS cu privire la pacienții asimptomatici.
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a vorbit despre declarațiile controversate ale OMS din ultimele zile, atunci când au existat mai multe anunțuri contradictorii cu privire la transmiterea Covid-19 de către pacienții asimptomatici. Inițial, unul dintre reprezentanți a spus că virusul se transmite doar în cazuri „foarte rare”, pentru ca în mai puțin de 24 de ore să spună că a fost o neînțelegere și că, de fapt, rata pacienților fără simptome capabili să împrăștie virusul variază între 16 și 40%.
Aceste declarații au generat numeroase discuții, iar profesorul Rafila a ținut să facă precizări.
„Știți care e problema? Am discutat cu reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății la București, venind spre dumneavoastră, exact acest subiect. Mesajul OMS a fost transmis în această perioadă de către trei persoane: de această doamnă, la care făceați dumneavoastră referire, care este directorul pentru partea de cercetare, de directorul pentru situații de
„Al doilea element – lumea fie uită, fie nu vrea să-l accepte – și care cred că este cel mai important este cunoașterea.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Alexandru Rafila, despre concediile românilor: "E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo"
„Mai mult, Organizația – ce orice entitate de acest gen – face referire la diverse modele și cercetări, care sunt făcute de instituții specializate, pentru că OMS nu este instituție de cercetare. Or, ne-am confruntat cu mai multe probleme. Referințele acestea științifice care au fost făcute pe repede înainte, câteodată, n-au fost concludente. S-a făcut referire la ele, s-a luat o decizie, chiar s-a luat o decizie – vezi chestiunea cu hidroxiclorochina. Mai mult, această opinia a OMS a fost înainte îmbrățișată de Franța și de Italia, care au scos hidroxiclorochina din programul de tratament al pacienților. Ulterior s-a dovedit că studiul care a stat la baza acestei decizii scârțâia din toate încheieturile”, a completat Alexandru Rafila.
„Lucrurile astea sunt inerente, noi avem o criză de sănătate publică. Lumea încearcă să ia decizii. Cum este mai bine, să iei o decizie perfectă târziu sau să iei o decizie imperfectă devreme? Se pare că trebuie să găsești balansul”, a subliniat el.
Alexandru Rafila a adăugat că OMS ar avea nevoie de „mici corecturi” în strategia de comunicare și cea de fundamentare a politicilor care să fie bazate pe dovezi foarte concludente.
„Asistența tehnică pe care o oferă OMS este extrem de solidă și noi am trecut prin foarte crize ca țară bazându-ne pe această asistență tehnică. Foarte multe țări din lume au făcut același lucru”, a subliniat Alexandru Rafila.
foto: hepta.ro.