Merișoarele mai sunt cunoscute și sub denumirea de afine roșii și, în termeni populari, drept insulina verde.
Totul despre merișoare – proprietăți și beneficii! Merișoarele mai sunt cunoscute și sub denumirea de afine roșii și, în termeni populari, drept insulina verde. Sunt consumate de populație de mai bine de 400 de ani, prima referință istorică despre acestea aparținând triburilor amerindiene. Dar ce sunt merișoarele și de ce sunt ele atât de apreciate?
Ce sunt merișoarele?
Merișoarele cresc în mai multe zone ale globului, de genul America de Nord și America de Sud, cât și în Europa, predominant în Olanda, la noi regasindu-se în special în zona munților Apuseni,
Cum se consumă merișoarele?
Doza zilnică recomandată pentru consumul merișoarelor este de 100 de grame în două transe. Acestea pot fi consumate în starea lor naturală ca fructe proaspete, dar și sub forma de sucuri, în deserturi, cocktailuri, smoothie-uri, compoturi, jeleuri, gemuri, ceaiuri sau sub formă de sos pentru fripturi și, foarte rar, pentru a acri unele supe sau tocănițe.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ce proprietăți nutriționale au merișoarele?
Indiferent de felul în care sunt consumate, respectiv proaspete ori deshidratate, 100 de grame de merișoare conțin doar 46 de calorii, vitamina C, provitamina A, vitaminele B1 și B2, vitamina E, niacină, retinol, fosfor, potasiu, mangan, fibre, acid salicilic și, în cantități mai mici, acizi grași esențiali omega-3, omega-6 și omega-9.
Având în vedere proprietățile nutriționale ale merișoarelor, precum și conținutul scăzut de zahar din acestea, ele pot fi consumate cu succes de către persoanele care suferă de diabet.
Ce beneficii pentru sănătate au merișoarele?
Printre beneficiile pe care le aduc merișoarele pentru sănătatea noastră se numără următoarele:
- Tratează infecțiile urinare
- Sunt antibiotice naturale
- Împiedică dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a diabetului
- Sunt o sursă excelentă de antioxidanți
- Întăresc sistemul imunitar
- Au efecte antiinflamatoare
- Luptă cu anemia
- Ajută la scăderea în greutate
- Întârzie procesul de îmbătrânire
Citeste si: Rețete de smoothie ideale la micul dejun pentru o zi plina de energie
Citeste si: "Lava cake" cu fructe de padure, un desert delicios si rapid