În ultimii ani, tot mai mulți specialiști au explicat cât de nociv este soarele pentru pielea noastră. Multe persoane se confruntă cu alunițe pe diverse părți ale corpului, iar aceștia trebuie să fie și mai atenți la expunerea la soare.
Descoperă în rândurile de mai jos sfaturile unui medic dermatolog, cu privire la protejarea alunițelor, dar și la comportamentul potrivit, atunci când este vorba de expunerea la soare.
„Alunițele sunt leziuni pigmentare pe care le avem din copilărie, în marea lor majoritate. Mai sunt leziuni care pot apărea pe timpul vieții și pe care le numim în mod generic alunițe. Trebuie evaluată de un medic, o dată pe an, întreaga suprafață a corpului.”,
Evită expunerea prelungită la soare
Expunerea îndelungată la soare produce efecte negative, pentru toate tipurile de piele. Totuși, persoanele care au alunițe trebuie să fie și mai atente la acest aspect. Chiar și într-o vacanță la mare, nu trebuie să stăm la soare fără protecție solară. Perioada zilei este și ea foarte importantă, deoarece trebuie să evităm orele de prânz, când razele soarelui sunt și mai puternice.
Folosește îmbrăcăminte de protecție
Există o mulțime de variante de îmbrăcăminte de protecție, fie că vorbim de tricouri, costume de baie, bluze sau chiar pantaloni. Mai ales în momentul în care ne expunem la soare la ore nepotrivite, este esențial să purtăm astfel de produse vestimentare.
Aplică lotiune de protecție solară
Protecția solară trebuie să intre obligatoriu în rutina oricui. În fiecare zi ne expunem la soare, chiar dacă nu mergem la plajă. De aceea, este esențial să folosim o cremă cu protecție solară pe față.
„Obligatoriu trebuie să fie factor 50, cu reaplicare la 2 ore. Are cea mai mare capacitate de absorbție a razelor UV, cam 97%-98%. Pielea bronzată este uscată, se ridează, îmbătrânește devreme și riscăm să apară leziuni.”, a declarat specialistul.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Folosește ochelari de soare și o palarie
Ochelarii de soare și pălăria sunt accesorii indispensabile vara și reprezintă aliați împotriva razelor UV, deoarece și ochii și fața au nevoie de protecție. Mai mult, aceste accesorii ne protejează împotriva insolației.
Efectuează autoexaminări regulate
Citește și: Ce este dermatita seboreică. Cauze, simptome și tratamente pentru această afecțiune cutanată
Indiferent dacă ai alunițe sau nu, un control regulat la medicul dermatolog este obligatoriu.
„Harta dermatoscopică este o evaluare inițial fotografică a întregii suprafețe a corpului și apoi dermatoscopică, pe unele dintre leziuni, pentru ca la vizita următoare, aceste aparate suprapun imaginea, astfel încât să știm care sunt leziunile noi apărute.”, a declarat medicul dermatolog.
Consultă un specialist
Alunițele apar cel mai des în copilărie, dar au legătură și cu factorul genetic. Cu toate acestea, dacă neglijăm pielea, aceasta va fi plină și de alte leziuni, ce pot ascunde diverse probleme de sănătate. De cele mai multe ori, problemele de la nivelul alunițelor nu oferă și simptome. De aceea, este important să mergem la un control de rutină la medicul dermatolog. Chiar și după o arsură solară ceva mai gravă, este recomandat să consultăm un specialist, pentru a ne îndruma corect, evitând riscurile ridicate la care ne expunem.
„Este periculos să expunem la soare întreaga suprafață a corpului, nu doar alunițele. Melanomul poate apărea oriunde pe pielea noastră. Bineînțeles că pacienții cu multe alunițe au un risc mai mare, dar melanomul poate apărea oriunde. Crema cu factor de protecție trebuie aplicată pe toată suprafața corpului.”, a mărturisit specialistul.