Filtrele auto sunt vitale pentru buna functionare si performanta autoturismului. Acestea nu trebuie neglijate indiferent daca circuli cu masina pe drumuri de tara sau pe strazile orasului. Din cauza faptului ca in timpul condusului particulele de praf se ridica, acestea pot provoca unele riscuri, fiind nocive atat pentru soferi si pasageri cat si pentru motor.
Marea majoritate a soferilor nu acorda filtrelor importanta cuvenita si deseori au impresia ca autoturismul lor detine un singur filtru.
Tipuri de filtre si rolul lor
Sarcina de a mentine totul curat, pentru a proteja componentele importante ale masinii si pe tine, le revine acestor 4 filtre: filtrul de ulei, filtrul de polen, filtrul de aer, filtrul de combustibil.
Filtrul de ulei – are rolul de a proteja motorul impotriva rezidurilor metalice si a rezidurilor care provin din procesul de combustie.
Filtrul de polen – protejeaza sanatatea si confortul soferilor si al pasagerilor, prin faptul ca are rolul de a purifica aerul ventilat in interiorul autovehiculului, de ageti precum: gaze de esapament, praf, polen, care pot sa declanseze reactii alergice.
In cazul in care nu se schimba periodic, pot aparea mirosuri neplacute, tuse, dureri de cap, stari de oboseala.Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Filtru de aer – are rolul de a opri impuritatile, partilculele de praf, insecte sau obiecte de dimensiuni mai mari, care ar provoca deteriorarea prematura sau distrugerea masinii.
Neschimbat la timp, se ajunge la distrugerea turbinei, performante scazute ale masinii, cresterea consumului de combustibil.Filtrul de combustibil – are rolul de a proteja sistemele sensibile ale motorului, precum injectoarele si pompa de injectie, indepartand impuritatile din combustibil. Acesta trebuie schimbat la timp pentru a evita unele daune si probleme precum: uzura pompei de combustibil, performante si confort scazut, consum crescut de carburanti.
Cele mai bune oferte sunt oferite de EuAutoPiese
Cand schimbam filtrele?
Filtrele se schimba la recomandarea mecanicului auto, sau la atingerea unui numar limita de kilometri, acestea avand perioada de viata diferita, in functie de tipul lor.
Filtrul de ulei – se recomanda inlocuirea cand se atinge limita de 10.000 – 15.000 de km, sau o data pe an in functie de uzura motorului si a tipului de ulei folosit;
Filtrul de polen – se schimba in general 10.000 de km sau o data pe an, insa este recomandat sa il schimbi mai des daca circuli frecvent intr-o zona poluata sau pe drumuri care favorizeaza producerea prafului.
Filtrul de aer – este recomandat sa se inlocuieasca la 10.000 – 15.0000 de km.
Filtrul de combustibil – se recomanda schimbarea filtrelor de motorina si de benzina, la maxim 10.000
de km rulati.