Prunele contin apa, glucoza, fructoza, zaharoza, fibre alimentare, acizi organici, saruri minerale, în special potasiu, vitaminele B, C, E si D, antociani si substante antioxidante.
Prunele nu doar ca ajuta la scaderea glicemiei, ci favorizeaza si prevenirea diabetului zaharat. Fibrele solubile din prune incetinesc viteza cu care produsele alimentare parasesc stomacul si, drept urmare, intarzie absorbtia de zahar in fluxul sanguin.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Aceste fructe au proprietati diuretice, decongestive, hepatice, dezintoxicante si laxative.
Ele ajuta la intarirea sistemului imunitar, cresc rezistenta organismului la infectii, contribuie la eliberarea toxinelor din organism, dar si la eliminarea excesului de grasimi. In plus, prunele amelioreaza starile inflamatorii ale ficatului si splinei, stimuleaza sistemul nervos, contribuie la scaderea aciditatii sucului gastric, dar si la reglarea tensiunii arteriale. Consumul acestor fructe imbunatateste starea bolnavilor de colecist, rinichi si arteroscleroza.Totodata, aceste fructe au efecte energizante, datorita zaharurilor continute ce maresc capacitatea energetica a organismului, intervenind si stimuland sistemul muscular si nervos.
Prunele combat anemia, previn si trateaza constipatia prin stimularea tranzitului intestinal.Sursa: ZiuaNews.ro