Ce a transmis șeful ISU pentru a evita infectarea cu noul coronavirus. Care sunt pașii care trebuie urmați pentru a nu ne îmbolnăvi.
Secretarul de stat MAI, Raed Arafat, a vorbit despre riscurile la care se supun românii la vot. Șeful DSU a dezvăluit ce trebuie să facem pentru a nu ne infecta cu noul coronavirus.
Purtarea măştii nu e suficientă pentru evitarea infectării, a subliniat secretarul de stat, în contextul în care sunt raportate cozi şi aglomeraţie la unele secţii de votare. Iată ce este de făcut pentru a evita infectarea.
Șeful DSU recomandă păstrarea distanței de cel puțin un metru și jumătate între participanții la alegerile locale 2020.
„Purtarea măştii este una din condiţii. Distanţarea este extrem de importantă. Mesajul pe care îl transmit prin intermediul dumneavoastră este că distanţarea trebuie respectată, deci nu este suficient că se poartă mască.
Rugămintea către toţi cei care merg la vot, să respecte distanţarea între ei şi între ceilalţi care aşteaptă la rând.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Din punct de vedere medical, nu avem informaţii că au fost probleme speciale la secţiile de vot. Există echipaje care sunt pregătite să intervină. Din fericire, nu au fost situaţii care să necesite aşa ceva'', a spus Raed Arafat la Antena 3.
Dr. Virgil Musta, reguli clare la mersul la vot: „Când vă lăsaţi în jos masca să vă identifice...”
Medicul Virgil Musta a alcătuit și un set de recomandări pentru ziua votului îndemnând românii să respecte, în primul rând, regulile de distanţare fizică.
„Iată câteva recomandări care v-ar putea fi de ajutor în ziua votului:
pe drumul spre secţie sau la întoarcere, dacă ne întâlnim cu cunoştinţe şi vrem să stăm de vorbă, să o facem de preferat în spaţii deschise şi să păstrăm distanţa de 2 metri, iar dacă
suntem în spaţii închise, să purtăm corect şi masca (să acopere şi gura şi nasul)- nu e cazul să vă daţi mâna când vă salutaţi, scăpăm noi de covid şi o să revenim şi la acest obicei, pentru că avem nevoie de conexiune între noi, dar până atunci putem găsi alte metode de a crea această legătură umană, fără neapărat să ne strângem mâinile (românii sunt creativi)
- când ajugeţi la secţia de votare, evitaţi aglomeraţia, aveţi răbdare să staţi la coadă, respectând distanţa şi purtând masca
- respectaţi indicaţiile autorităţilor de la faţa locului referitoare la dezinfectarea mâinilor şi atingerea obiectelor
- când vă lăsaţi în jos masca să vă identifice, faceţi acest lucru cu ajutorul elasticelor de pe margine, fără să vă atingeţi faţa cu mâna
- dacă folosiţi mănuşi, aruncaţi-le la coşul de gunoi după ce ieşiţi din sală
- puteţi veni cu pixul de acasă
- la ieşirea din secţie dezinfectaţi din nou mâinile. Riscul de contaminare prin intermediul suprafeţelor este mult mai mic şi poate scădea spre zero la vot (datorită unei cantităţi mici de virus şi a acţiunilor de dezinfectare a suprafeţelor de acolo) faţă de riscul de contaminare pe cale aeriană, motiv pentru care masca şi distanţa sunt foarte importante”, a explicat dr. Virgil Musta.